Svijet

NATO RASPOREĐUJE NUKLEARNO ORUŽJE NA GRANICU SA RUSIJOM? Zemlja u panici od reakcije Moskve - "Valjda neće uzvratiti"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Za sada nema interesa za raspoređivanje nuklearnog oružja ili otvaranje baza u Finskoj.

Izvor: Profimedia

Finska premijerka Sana Marin rekla je da pristupanje njene nacije NATO-u ne bi uključivalo obavezu da ugosti NATO vojne baze ili nuklearno oružje. Uopšte ne razgovaramo o toj temi, rekla je ona italijanskim novinama tokom radne posjete Rimu u srijedu. Podsjetimo, i Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo ove nedjelje.

Vladajuća Švedska demokratska partija jasno je stavila do znanja prošle sedmice da će, iako podržava traženje članstva u NATO-u, odoljeti ako joj bude zatraženo da ugosti strano nuklearno oružje ili vojne baze. Ni Finska, primijetio je italijanski list Korijere dela Sera, se nije obavezala na tako nešto.

"Niko nas ne tjera i niko nas ne forsira da ugostimo nuklearno oružje ili baze ako ih mi ne želimo", rekla je ona i dodala da će u oba slučaja odluka biti na Finskoj. "U Finskoj imamo zakon koji zabranjuje raspoređivanje nuklearnog oružja na našoj teritoriji. Dakle, pretpostavljam da ovo pitanje nije na stolu. Nema interesa za raspoređivanje nuklearnog oružja ili otvaranje baza u Finskoj", rekla je Sana, prenio je RT.

Finska premijerka je rekla da njena nacija očekuje da će članstvo u alijansi osigurati da rat neće doći u Finsku i označila Rusiju kao "velikog agresivnog susjeda". Ona je dodala da Finska vjeruje da joj Rusija neće uzvratiti zbog pridruživanja bloku.

"Naš predsjednik Ninisto je razgovarao o tom pitanju sa predsjednikom Putinom i njegova reakcija je bila iznenađujuće prilično mirna. Tako da se nadamo da neće biti akcije sa ruske strane. Ali ako ih bude, dobro smo spremni da se suočimo sa različitim situacijama, uključujući sajber ili hibridne napade", rekla je ona.

Moskva je rekla da će izvršiti neophodne pripreme za odbranu od NATO-a ako Švedska i Finska budu primljene.

Finska je prekinula svoju tradiciju neutralnosti i podnijela zahtjev za ulazak u NATO, navodeći kao razlog ruski napad na Ukrajinu. Moskva je rekla da bi članstvo ugrozilo dugotrajnu poziciju Finske kao posrednika, ali je Marin rekla da se nada da to neće biti slučaj.

"Želimo da ostanemo pošteni, osiguravajući da se dijalog nastavi. U stvari, apliciranje za članstvo u NATO-u doživljavamo kao čin mira, a ne rata", rekla je ona, prenio je RT.