Svijet

KADIROV PORUČIO UKRAJINCIMA U MARIJUPOLJU - MORATE SLUŠATI PUTINA: Grad će biti obnovljen, ali pod novim uslovima!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Rusija je angažovala hiljade čečenskih boraca u Marijupolju pod komandom Ramzana Kadirova. Vjerovatno će čečenski vojskovođa ostati da nadgleda tamošnje trupe kako bi osujetio sve pokušaje Ukrajine da oslobode grad.

Izvor: Profimedia

Mariupolj je ostao u ruševinama posle neprestanog bombardovanja od početka invazije. Poslednji ukrajinski borci, koji su nedjeljama bili sakriveni u širokoj mreži tunela i bunkera ispod čeličane Azovstal, počeli su ove nedjelje da se predaju Rusima. Čečenski vođa, Ramzan Kadirov, koji je predvodio borce u brutalnoj opsadi tog ukrajinskog lučkog grada, rekao je da će ovaj grad biti obnovljen po uzoru na Grozni. 

Sličnu sudbinu doživio je i glavni grad Čečenije Grozni kada su ga ruske snage temeljno uništile, pa je proglašen za najrazoreniji grad na svijetu. Kadirov je u srijedu rekao da bi nova kvislinška vlada u Mariupolju mogla imati koristi ako slijedi primjer rekonstrukcije Groznog. Porodica čečenskog lidera je stavljena na vlast nakon što su se obavezali na poslušnost Vladimiru Putinu, koji je zauzvrat potrošio milijarde rubalja na obnovu grada.

Kadirovljevi komentari došli su u trenutku kada su se pojavile informacije o 'evakuaciji' ukrajinskih boraca nakon predaje čeličane Azovstal. Irina Vereščuk, potpredsjednica ukrajinske vlade, rekla je da će 52 teško ranjena borca, koji su u ponedjeljak napustili ogroman industrijski kompleks, biti razmijenjena za ruske ratne zarobljenike pošto se njihovo zdravlje stabilizuje.

Gotovo 1000 ukrajinskih boraca napustilo je opkoljenu fabriku i time je završena bitka za Mariupolj. U nastojanju da preuzme kontrolu nad gradom, Rusija je angažovala hiljade čečenskih boraca pod komandom Ramzana Kadirova. Vjerovatno će čečenski vojskovođa ostati u Mariupolju i nadgledati tamošnje trupe kako bi osujetio sve pokušaje Ukrajine da oslobode grad.

Kadirov je na "obrazovnom skupu“ u srijedu rekao da bi nova, marionetska, lokalna vlada mogla da napreduje ako bezrezervno podrži Vladimira Putina. Kadirov će vjerovatno zadržati glavnu ulogu u upravljanju čečenskim snagama, a njegov rođak Adam Delimkanov je vjerovatno bio čečenski terenski komandant u Mariupolju. Mariupolj će vjerovatno potpuno pasti pod rusku kontrolu u narednih nekoliko dana, kada se slomi otpor poslednjih ukrajinskih boraca u Azovstalu.