Svijet

BRUTALAN LAPSUS DŽORDŽA BUŠA - CIO SVIJET MU SE SMIJE! "Potpuno neopravdana invazija Rusije na Irak, mislim..." (VIDEO)

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Buš je u svom govoru, na jednom događaju u Dalasu, kritikovao politički sistem Rusije.

Izvor: Twitter/Printscreen/Ken Klippenstein

Bivši američki predsjednik Džordž V. Buš, opisao je invaziju na Irak kao "brutalnu i neopravdanu", da bi se potom odmah ispravio i rekao da je mislio na invaziju Rusije na Ukrajinu. Buš je poznat po svojim lapsusima tokom osmogodišnjeg predsjednikovanja na čelu Sjedinjenih Država.

Buš je u svom govoru, na jednom događaju u Dalasu, kritikovao politički sistem Rusije.

"Ruski izbori su namješteni. Politički protivnici su zatvoreni ili na drugi način eliminisani iz izbornog procesa. Rezultat je odsustvo kontrole i ravnoteže u Rusiji i odluka jednog čovjeka da pokrene potpuno neopravdanu i brutalnu invaziju na Irak", rekao je bišvi predsjednik Amerike i brzo se ispravio:

"Mislim na Ukrajinu, he", rekao je republikanac sklon gafovima, odmahujući glavom. "Takođe i Irak", tada je tiho promrmljao prije nego što je rekao: "U svakom slučaju… uh… 75", očigledno referenca na njegove godine, dok se publika smijala.

SAD su izvršile invaziju na Irak 2003. pod izgovorom da ta zemlja navodno krije oružje za masovno uništenje i teroriste. Nikada nije pronađeno oružje za masovno uništenje.

Više od četvrt miliona ljudi poginulo je u sukobu koji je uslijedio, uključujući skoro pet hiljada američkih vojnika, prema "Irak Bodi Count", veb stranici koja unakrsno provjerava izvještaje i evidenciju o žrtvama u zemlji.