Svijet

AKO NE ISPUNITE OVE USLOVE - NEĆEMO VAS PUSTITI U NATO! Finskoj i Švedskoj se ŽURI, a Turska ih ovako drži u šaci!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Glavno političko tijelo NATO-a, ne može da započne proces pridruživanja Švedske i Finske NATO-u zbog protivljenja Turske.

Izvor: Profimedia

Napredak u nastojanjima Finske i Švedske za NATO biće moguć samo ako se preduzmu konkretni koraci za rješavanje pitanja nacionalne bezbjednosti Turske, rekao je portparol predsednika Redžepa Tajipa Erdogana skandinavskim kolegama u telefonskom razgovoru u srijedu.

Ibrahim Kalin, koji je i Erdoganov glavni spoljnopolitički savjetnik, razgovarao je sa švedskim, finskim, njemačkim, britanskim i američkim kolegama o predloženom proširenju NATO-a, saopštio je kabinet turskog predsjednika.

"Naglašeno je da napredak u procesu neće biti moguć ako se ne ispune očekivanja Turske", navodi se u saopštenju.

Erdogan: Oni podržavaju terorizam

Glavno političko tijelo NATO-a, ne može da započne proces pridruživanja Švedske i Finske NATO-u zbog protivljenja Turske, piše dpa. Švedska i Finska zvanično su podnijele zahtjev za članstvo u NATO generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu na onlajn video ceremoniji ranije u srijedu.

Podsjetimo, turski predsjednik Erdogan rekao je da Ankara nije u stanju da prihvati predloženo proširenje NATO-a koje bi ugrozilo sopstvenu bezbjednost NATO-a, ponavljajući tvrdnje da Švedska i Finska podržavaju terorizam zbog navodne podrške zabranjenoj Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK) i Kurdskoj narodnoj odbrambenoj jedinici (IPG) u Siriji, protiv koje je Ankara u ratu.

Ograničili izvoz oružja u Tursku

Turska smatra da su PKK i IPG terorističke grupe i da predstavljaju egzistencijalnu prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i često se sukobljavaju sa njima duž turske granice sa Sirijom i Irakom. S druge strane, SAD sarađuju sa IPG u Siriji i smatraju je ključnim saveznikom u borbi protiv Islamske države.

Kao odgovor na tursku vojnu ofanzivu na IPG 2019. godine, Švedska, Finska i Njemačka, između ostalih, uvele su ograničenja na izvoz oružja u Tursku.

Finska i Švedska odlučile su da podnesu zahtjev za članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu, a podrška javnosti u obje zemlje ubrzala je tu odluku.

Stoltenberg je rekao da će Alijansa procijeniti kandidaturu za članstvo što je prije moguće, ali je naglasio da se bezbjednosni interesi svih saveznika "moraju uzeti u obzir", pozivajući se na prigovore Turske.