Svijet

DA LI JE PUTIN IMAO TAJNU OPERACIJU?! Isplivale nove šoktantne tvrdnje - ruski predsjednik koristio lažne snimke?!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Tvrdnje da je ruski predsjednik operisan, iznio je Telegram kanal "General SVR", ali te tvrdnje nisu potvrđene.

Izvor: Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je navodno podvrgnut operaciji uklanjanja tečnosti iz stomaka usred sve većeg broja spekulacija da je njegovo zdravlje narušeno, navodi se na Telegram kanalu "General SVR". Putin je navodno podvrgnut operaciji u četvrtak uveče na petak ujutru, navodi dalje Telegram kanal "General SVR", koji navodno vodi bivši ruski špijun.

Kanal dalje tvrdi da su Putinova operacija i kasniji oporavak prikriveni sledećeg dana korišćenjem "deepfake" tehnologije za simulaciju njegovog prisustva na video snimcima zakazanog sastanka ruskog savjeta bezbjednosti. Tvrdnje koje je iznio "General SVR" nisu potvrđene.

Kanal je prošle nedjelje tvrdio da je ruski predsjednik unaprijed snimio video snimak u pokušaju da prikrije buduće operacije i da planira da koristi "dvojnika" ako to bude potrebno.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je sastanak putem video konferencije sa stalnim članovima Savjeta bezbjednosti Rusije. Sastanak je bio običan, bez značajnijih diskusija, a još više bez donošenja odluka. Sve bi bilo u redu, ali ruski predsjednik Vladimir Putin nije održao ovaj sastanak u realnom vremenu. Uvod je bio unaprijed snimljen, a glavni dio je odigran korišćenjem kompjuterske grafike i Deepfake tehnologije kako bi se stvorila iluzija Putinovog prisustva. Nepotrebno je reći da je eksperiment bio uspješan. Neki od učesnika sastanka bili su svjesni šta se dešava, dok su se ostali toliko plašili Putina da nisu mogli da dozvole pomisao na 'zamjenu'. Pažljivi posmatrači primijetili su odsustvo ključne ličnosti Savjeta bezbjednosti Nikolaja Patruševa na sastanku, on nije želio da učestvuje u 'cirkusu' i bio je zauzet važnijim stvarima", navodi se na Telegram kanalu "General SVR".

Ovaj misteriozni kanal jedan je od vodećih izvora navodnih informacija o Putinovom zdravlju poslednjih nedjelja, ali i drugi legitimni mediji su postavili pitanja u vezi sa Putinovim zdravljem.

U aprilu je rusko istraživačko izdanje "The Project" izvijestilo da je Putina redovno posećivao onkolog i da je spekulisao da ruski lider boluje od raka štitne žlijezde. Izvještaj je takođe sadržao spisak drugih bolesti sa kojima se navodno suočava, od hokejaških povreda do bolova u leđima usled pada sa konja.