Svijet

ZVANIČNO JE - FINSKA I ŠVEDSKA PODNIJELE ZAHTJEVE ZA PRISTUPANJE NATO! Nordijske zemlje su spremne za ulazak!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Finska i Švedska podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u.

Izvor: Profimedia

Finska i Švedska podnijele su svoje zahtjeve za pridruživanje NATO-u uprkos prijetnji Turske d

 a će blokirati pristupanje nordijskih zemalja. Ovu informaciju je potvrdio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Finska i Švedska zvanično su danas podnijele zahtjev za pridruživanje NATO. Vi ste naši najbliži partneri", rekao je Stoltenberg novinarima nakon što je dobio pisma ambasadora dvije zemlje sa zahtjevom za pridruživanje Alijansi, prenosi AP.

Švedski i finski ministri spoljnih poslova potpisali su juče zahtjev kojim se proglašava da zemlja želi da se pridruži NATO-u. Po izbijanju rata u Ukrajini, tradicionalno neutralni susjedi Rusije, donijeli su odluku da se pridruže Sjevernoatlantskom savezu. Finska je prva "prelomila" i prije nekoliko dana najavila da će aplicirati za članstvo. Potom je uslijedila i Švedska.

"U Švedskoj i Finskoj smo saglasni da idemo ruku pod ruku kroz cio proces i zajedno ćemo sutra podnijeti zahtjev", rekla je juče švedska premijerka Magdalena Anderson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsjednikom Saulijem Ninistom u Stokholmu. 

Moglo bi da prođe i godinu dana dok ne postanu punopravne članice NATO. Članstvom u NATO ove zemlje dobijaju garanciju da će, u slučaju napada na neku od njih, sve ostale zemlje-članice reagovati. Širenje NATO na istok bio je jedan od razloga zašto je Moskva pokrenula svoju "specijalnu vojnu akciju" u Rusiji.

Kremlj je, posle najava Švedske i Finske da će se pridružiti NATO, rekao da nema problem sa tim ali ih je upozorio da očekuju odgovor. Ubrzo potom, Rusija je istupila iz Saveza baltičkih zemalja.