Svijet

MARIJUPOLJ JE PAO, A MOSKVA JE SPREMILA NOVI PAKLENI PLAN! "Ovaj grad zauzeće vrijedno mjesto u našoj ruskoj porodici"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Potpredsjednik ruske vlade Marat Husnulin je rekao da će oblast Herson na jugu Ukrajine zauzeti dragocjeno mjesto u ruskoj porodici.

Izvor: Profimedia

Borba s ruskim snagama u čeličani Azovstalj završila je u ponedjeljak, što znači i da se bitka za Marijupolj završila. Ukrajinska vojska proglasila je kraj "borbenih operacija", a više od 260 boraca iz čeličane je evakuisano. Spreman je i sledeći korak, jer je posle pada Marijupolja ruska vlada objavila da planira da zatraži od Moskve pravo da oblast Herson postane dio Rusije, navodi agencija RIA.

Potredsjednik ruske vlade Marat Husnulin posjetio je oblast Herson na jugu Ukrajine i rekao da će ta oblast zauzeti dragocjeno mjesto u ruskoj porodici, prenijela je agencija dpa. Region koji okružuje ovaj lučki grad zauzeće "vrijedno mjesto u našoj ruskoj porodici", rekao je Husnulin tokom posjete, prenijela je RIA Novosti.

Rusija je nedavno postavila svoju vladu

U tom ukrajinskom regionu Rusija je 1. maja uvela rusku rublju kao zvaničnu valutu, a prije nekoliko dana je vlada koju je postavila Rusija objavila da planira da zatraži od Moskve pravo da postane dio Rusije.

Zamjenik regionalnog proruskog premijera Kiril Stremousov rekao je da neće biti referenduma i opcije da region postane republika. Neodržavanje referenduma pravdao je činjenicom da referendum o aneksiji poluostrva Krim, održan 2014. godine, nije međunarodno priznat. S druge strane, ukrajinska vlada je uvjerena da rusifikacija Hersonske oblasti neće uspjeti.

Tagovi