Svijet

ODBIJANJE RUSKE NAFTE JE EKONOMSKO SAMOUBISTVO! Putin poslao poruku Evropi - jasno stavio do znanja ko stoji iza SVEGA

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ruski predsjednik je istakao da Evropa dugoročno postaje region sa visokim cijenama energenata.

Izvor: YouTube/printscreen/NBC News

Evropska unija, odbijajući ruske energente, vrši ekonomsko "samoubistvo", rekao je danas Vladimir Putin na sastanku o situaciji u naftnom sektoru.

"Danas vidimo da iz apsolutno političkih razloga, zbog sopstvenih ambicija i pod pritiskom američkog gospodara, evropske zemlje uvode sve više novih sankcija tržištima nafte i gasa. Očigledno, uz ruske energente resursa, ostali regioni svijeta iz Evrope će izgubiti priliku da povećaju privrednu aktivnost. Ovakvo ekonomsko samoubistvo je, naravno, unutrašnja stvar evropskih zemalja", rekao je Putin, prenosi RIA.

Ruski predsjednik je istakao da Evropa dugoročno postaje region sa visokim cijenama energenata. 

"Zauzvrat, Rusija treba da djeluje pragmatično i da polazi od sopstvenih interesa. Zapadne zemlje uvele su nekoliko paketa sankcija Rusiji nakon početka vojne specijalne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine. U Evropi razmatraju mogućnost potpunog napuštanja ruske nafte i gasa, šesta runda sankcija predviđa naftni embargo, ali neke zemlje, posebno Mađarska, blokiraju njegovo usvajanje", rekao je Putin.

Takođe, ruski predsjednik Vladimir Putin je na sastanku predložio da se razgovara o dodatnim mjerama za podršku privredi.

"Želio bih danas da razgovaramo o planu dodatnih mjera koje će nam omogućiti da zaštitimo nacionalne interese, ojačamo naš ekonomski suverenitet, uključujući i energetski i energetski kompleks", rekao je on.