Svijet

PRESEDAN! JOŠ JEDNA ZEMLJA U EVROPI RAZMATRA ULAZAK U NATO: Počeli da se naoružavaju, čeka ih najveći test do sada

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Ministarstvo odbrane Švajcarske sastavlja izveštaj o bezbednosnim opcijama koje uključuju zajedničke vojne vežbe sa članicama NATO-a i isporuke municije.

Izvor: YouTube/Screenshot/Jan Schüssler/Profimedia

Status neutralnosti Švajcaraca mogao bi da se nađe na najvećem testu u poslednjih nekoliko decenija. Ministarstvo odbrane Švajcarske se približava zapadnim vojnim snagama kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Ministarstvo odbrane Švajcarske sastavlja izveštaj o bezbednosnim opcijama koje uključuju zajedničke vojne vežbe sa članicama NATO-a i isporuke municije, rekao je za Rojters Paelvi Puli, šef bezbednosne politike u švajcarskom ministarstvu odbrane.

Detalji o kojima se razgovara u švajcarskoj vladi nisu objavljeni. "Moglo bi doći do promena u načinu na koji se neutralnost tumači“, rekao je Puli u prošlonedeljnom intervjuu.

Ministarka odbrane Viola Amherd, koja je na putu u Vašingtonu, rekla je da bi Švajcarska trebalo bliže da sarađuje sa vojnom alijansom koju predvode SAD, ali ne i da joj se pridruži, prenose švajcarski mediji.

Razgovaralo se o ideji punog članstva u NATO-u, ali dok su Švedska i Finska, zemlje koje takođe imaju istoriju neutralnosti, na ivici pridruživanja, Puli je rekao da je malo verovatno da će izveštaj preporučiti preduzimanje tog koraka. Izveštaj bi trebalo da bude završen do kraja septembra, kada će ići na razmatranje švajcarskoj vladi.

Ministarstvo odbrane će takođe doprineti široj studiji koju priprema Ministarstvo spoljnih poslova. Projekat će sagledati usvajanje sankcija, izvoz oružja, municije i odnose sa NATO-om iz perspektive neutralnosti, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Švajcarska već ima neke veze sa NATO-om, prošle godine je odlučila da kupi najsavremenije višenamenske američke borbene avione pete generacije Lokid Martin F-35A, koje kupuju ili već koriste neke članice NATO-a.

"Švajcarska ne može da pristupi nijednom savezu zbog neutralnosti. Ali možemo da radimo zajedno i sistemi koje kupujemo su dobra osnova za to", rekao je ministar Amherd za švajcarski javni medijski servis.

Mere koje se razmatraju bile bi značajan korak bliže NATO-u za zemlju koja nije pristupila Ujedinjenim nacijama do 2002. godine i koja proizvodi mnogo sopstvenog oružja.

Tagovi