Svijet

BAJDEN "ZABIO" NOŽ U LEĐA TRAMPU - POVUKAO NJEGOVU ODLUKU! Predsjednik SAD ponovo raspoređuje vojsku u ovu zemlju!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Predsjednik SAD DŽozef Bajden odobrio je ponovno raspoređivanje američkih trupa u Somaliji, čime je povukao odluku svog prethodnika Donalda Trampa.

Izvor: Profimedia

Američki predsjednik Džo Bajden pristao je da pošalje nekoliko stotina vojnika nazad u Somaliju, preokrenuvši potez njegovog prethodnika Donalda Trampa, rekao je zvaničnik administracije novinarima tokom konferencijskog poziva u ponedeljak, prenio je RT.

Prije nego što je Tramp naredio povlačenje trupa, otprilike 700 američkih vojnika pomoglo je somalijskim vlastima u borbi protiv pobunjeničke grupe Al Šabab koja je povezana sa Al Kaidom. Prema riječima zvaničnika Bajdenove administracije, Bijela kuća je vidjela "jasne dokaze" da borci Al-Šababa imaju "namjeru i sposobnost da napadnu Amerikance u regionu" i da su već ubili više od desetina američkih državljana u istočnoj Africi.

Zbog toga je, objasnio je predsjednik, po savjetu ministra odbrane Lojda Ostina, naredio da se ponovo uspostavi "stalno američko vojno prisustvo u Somaliji kako bi se omogućila efikasnija borba protiv Al Šababa, koji je pojačao snagu i predstavlja povećanu prijetnju", prenio je RT.

Zvaničnik nije precizirao tačan broj vojnika koji će biti stacionirani u Somaliji, ali je rekao da neće preći 500. Takođe je precizirao da će oni biti premješteni iz drugih djelova Afrike, a ne direktno iz Sjedinjenih Država. Zvaničnik je takođe kritikovao odluku bivšeg predsjednika da povuče trupe, rekavši da je to "protiv savjeta američkog vojnog rukovodstva".

Somalija je upala u građanski rat 1991. godine, pošto su se klanovi koji su zbacili vojnu vladu generala Mohameda Siada Barea međusobno sukobili. Prvobitna američka intervencija u cilju zaštite mirovnih snaga UN-a rezultirala je sukobom sa jednom od zaraćenih frakcija i bitkom za Mogadiš u oktobru 1993. SAD su napustile Somaliju u martu 1995, da bi se vratile deceniju kasnije kao dio "rata protiv terorizma".

Al-Šabab, koji ima za cilj da ukloni vladu i nametne šerijatsku vlast u zemlji, često vrši bombaške napade širom zemlje.