Svijet

BEZ UVREDE, TO JE NEMOGUĆE - ERDOGAN REKAO NE ŠVEDSKOJ I FINSKOJ! Turski predsjednik prijeti - "Vi ste leglo terorista"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Švedska je potvrdila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO ubrzo nakon što je to učinila i Finska.

Izvor: YouTube/Printscreen/DW News

Turska neće podržati članstvo Švedske i Finske u NATO- u, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, čija je zemlja članica Sjevernoatlantskog saveza. Erdogan je na konferenciji za novinare rekao da delegacije Švedske i Finske ne moraju ni da dođu u Tursku da pokušaju da ubijede Ankaru da podrži njihov zahtjev.

"Turska ne može reći da članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće. Kako da im vjerujemo? Švedska je leglo terorističkih organizacija", rekao je Erdogan, prenosi RIA Novosti.

Švedska premijerka Magdalena Anderson rekla je u ponedjeljak da je njena zemlja odlučila da zvanično podnese zahtjev za članstvo u NATO. Govoreći pred parlamentom, ona je rekla da je pridruživanje NATO-u "istorijska promjena u pristupu Švedske bezbjednosnoj politici".

"Vlada je odlučila da obavijesti NATO o volji Švedske da postane članica Alijanse. Napuštamo jednu eru da bismo ušli u novu", rekla je Anderson, dan nakon objavljivanja kandidature Finske.

Finski predsjednik Sauli potvrdio je u nedjelju na sastanku NATO-a u Berlinu da je njegova zemlja podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u.

"To je zajednička odluka. Ne krijemo se i javno smo saopštili svoje namjere", rekao je on.

Turska je iznenadila svoje saveznike iz NATO-a rekavši da neće blagonaklono gledati na zahtjeve Finske i Švedske, a predsjednik Tajip Erdogan je ranije rekao da su "skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije".

Turska je saopštila da želi da skandinavske zemlje prestanu da podržavaju kurdske militantne grupe prisutne na njihovoj teritoriji i ukinu zabranu prodaje određenog oružja Turskoj. NATO i SAD kažu da su uvjereni da Turska neće zaustaviti članstvo Finske i Švedske. Za svaku odluku o pristupanju NATO-u potrebno je odobrenje svih 30 članica alijanse i njihovih parlamenata.