Svijet

BOMBE PADAJU OKO NJEGA, ON PJEVA POBJEDNIČKU PJESMU EVROVIZIJE! Dramatičan snimak vojnika zarobljenog u Azovstalju

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ukrajinski vojnik u čeličani Azovstalj u Marijupolju pjeva pjesmu "Stefanija", koja je pobijedila na Evroviziji, čak i dok su ruske bombe padale oko njega.

Izvor: Youtube/screenshot/Daily Mail

Na društvenim mrežama su se pojavili video snimci na kojima ukrajinski vojnik u čeličani Azovstalj u Marijupolju pjeva pjesmu "Stefanija", koja je pobijedila na Evroviziji, čak i dok su ruske bombe padale oko njega, prenosi Daily Mail.

Pjesma, koju je izvela ukrajinska folk-rep grupa Kaluša, odnijela je pobjedu na velikom finalu Evrovizije u subotu uveče. "Stefanija" je napisana kao omaž majci frontmena Oleha Psiuka, ali je pretvorena u ratnu himnu.

Psiukovi stihovi "Uvijek ću naći put kući, čak i ako su svi putevi uništeni" dobili su posebno značenje u svjetlu sukoba. Iako je više od hiljadu civila koji su bili zarobljeni u opkoljenoj fabrici čelika evakuisano, stotine ukrajinskih vojnika je i dalje ostalo.

Oni predstavljaju poslednje uporište ukrajinskih boraca u čeličani Azovstalj u Marijupolju koja je pod stalnim ruskim udarom.

Peva Stefaniju
Izvor: Youtube/Daily Mail

Podsjetimo, ukrajinski orkestar Kaluša ostvario je pobjedu u velikom finalu Evrovizije, sa 631 bodom. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je odmah nakon završetka Evrovizije pozdravio pobjedu i čak je obećao da će takmičenje sledeće godine održati u Marijupolju, uprkos tome što je veći dio grada pretvoren u ruševine usred ruske invazije.

"Naša hrabrost impresionira sviet, naša muzika osvaja Evropu. Sledeće godine Ukrajina će biti domaćin Evrovizije. Treći put u našoj istoriji i, vjerujem, ne poslednji. Potrudićemo se da ugostimo učesnike i goste Evrovizije u ukrajinskom Marijupolju. Slobodan, miran, obnovljen. Zahvaljujem se Kaluškom orkestru na ovoj pobjedi i svima koji su nam dali svoje glasove. Siguran sam da zvuk pobjede u borbi sa neprijateljem nije daleko. Slava Ukrajini", rekao je on.

Tagovi