Svijet

ŠVEDSKA ŠALJE ZAHTJEV ZA ČLANSTVO - "OBAVIJESTIĆEMO NATO!" Oglasila se premijerka, samo dvije partije bile PROTIV

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Švedska premijerka najavila je u ponedeljak da će se Švedska pridružiti Finskoj u traženju članstva u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor: Profimedia

Istorijski pomak, koji dolazi nakon više od 200 godina vojnog nesvrstanosti u toj nordijskoj zemlji, vjerovatno će uznemiriti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Obavijestićemo NATO da želimo da postanemo član alijanse", rekla je premijerka Magdalena Anderson.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je debata u Riksdagenu, odnosno parlamentu, ranije u ponedjeljak pokazala da postoji ogromna podrška pridruživanju NATO-u. Od osam švedskih partija, samo dvije manje ljevičarske stranke su se tome usprotivile.

Švedske socijaldemokrate su u nedjelju raskinule sa dugogodišnjim stavom stranke da Švedska mora ostati nesvrstana, otvarajući put jasnoj većini za članstvo u NATO-u u parlamentu. Taj potez u Švedskoj uslijedio je nakon što je susjedna Finska u nedjelju objavila da će i ona tražiti da se pridruži alijansi od 30 zemalja.

Javno mnjenje u obje zemlje je bilo odlučno protiv ulaska u NATO prije ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, ali je podrška članstvu u NATO brzo porasla nakon toga.

Zbog odluke Finske i Švedske stigle su i reakcije iz Kremlja, a predsjednik Rusije Vladimir Putin je najavio da će "biti odgovora".