Svijet

PUTIN PONIŽEN?! ISPALIO VOJNI SATELIT U ORBITU PA USLEDIO ŠOK: Nekontrolisano pada, stručnjaci se hitno oglasili!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

U martu, raketa Sojuz je navodno lansirala vojni satelit u orbitu mesec dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Navodno je to bio satelit iz serije "Meridijan".

Izvor: Profimedia/YouTube/Missile Defense Advocacy Alliance/Printscreen

Raketa Angara-1, koja je poslednji put testirana u aprilu, lansirala je ruski vojni satelit u orbitu, ali smatra se da nosivost isporučena u svemir ima značajan problem i da može čak pasti pravo nazad na Zemlju. Svemirski novinar Anatolij Zak napisao je na Tviteru: "Poverljivi teret, isporučen u orbitu tokom prvog lansiranja rakete Angara-1 prošlog meseca, izgleda da je neaktivan i da će se vratiti na Zemlju bez manevara."

Džonatan Mekdauel, astronom iz Centra za astrofiziku oglasio se na Tviteru: "Kosmos-2555, lansiran na probnom letu Angara-1.2 29. aprila, nije napravio nikakve orbitalne manevre i sada se očekuje da će se nekontrolisano vratiti uutorak. Sada se pitam da li je to bila samo maketa, a ne operativni satelit."

Satelit Kosmos-2555 je navodno bio namenjen ruskoj vojsci kako bi ga koristila. Ovo se dešava usred rata u Ukrajini, gde ruska vojska navodno nije uspela da postigne svoje željene ciljeve.

Vladin resor zadužen za spoljne odnose je prošle nedelje saopštilo da je ruska vojna obaveštajna služba "gotovo sigurno" umešana i u narušavanje veb sajtova ukrajinske vlade.

Prema ekspertima iz Nacionalnog centra za sajber bezbednost, Rusija je takođe gotovo sigurno odgovorna za sajber napad na kompaniju za širokopojasnu vezu velike brzine za satelite Viasat koji se dogodio oko sat vremena pre nego što je Putin započeo invaziju na Ukrajinu.

Rusija zaostaje za Zapadom u svojim vojnim satelitima i premalo njih ima visokokvalitetne sposobnosti, smatraju stručnjaci Radija Slobodna Evropa Radio Sloboda (RFERL).

I dok Ukrajina nema sopstvenu flotu vojnih satelita, Zapad pruža pomoć obaveštajnim podacima, uključujući podatke u realnom vremenu o kretanju ruskih trupa.

Ali Rusija je "dugo opterećena malom i neadekvatnom flotom komunikacijskih i nadzornih satelita koji se u mnogim slučajevima oslanjaju ili na zastarelu tehnologiju ili na uvezene delove do kojih je sada teže doći zbog zapadnih sankcija", piše RFERL.

Bart Hendriks, stručnjak za ruske svemirske programe, rekao je: "U principu, Rusija je već praktično slepa u orbiti, ali  pokušava da pojača svoju flotu vojnih satelita."

U martu, raketa Sojuz je navodno lansirala vojni satelit u orbitu mesec dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Navodno je to bio satelit iz serije "Meridijan".

Ruski državni mediji, Ria Novosti, izvestili su: "Sateliti serije 'Meridijan' obezbeđuju komunikaciju između morskih plovila i izviđačkih letelica u oblasti Severnog morskog puta sa obalskim i zemaljskim stanicama. Takođe, uređaji proširuju mogućnosti satelitskih komunikacionih stanica u severnim regionima Sibira i Dalekog istoka."