Svijet

ŠOK NAKON DVA VEKA VOJNE NEUTRALNOSTI: Švedska donela ISTORIJSKU odluku o NATO paktu, oglušila se o Putinova upozorenja!

Autor Kristina Radović

Švedska je formalno donela odluku da podnese zahtev za članstvo u NATO-u, saopštila je vladajuća Socijaldemokratska partija.

Izvor: Ministarstvo odbrane

Finska i Švedska po svemu sudeći su prelomile da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog rata u Ukrajini. U nedelju je iz Švedske saopšteno da je t zemlja donela odluku da podnese i zvaničan zahtev za prijem u vojni savez.

"Na današnjem sastanku, 15. maja 2022. godine, odbor socijaldemokrata odlučio je da će ta stranka raditi na tome da Švedska podnese zahtev za članstvo u NATO-u", navodi se u zvaničnom saopštenju vladajuće stranke.

U nedelju je i Finska zvanično odlučila da pristupi Severnoatlantskoj alijansi, a podsetimo ruski lider Vladimir Putin upozorio da bi takve odluke bile "greške" - poznato je i zbog kojih razloga.

Šta je politika neutralnosti Švedske?

Švedska neutralnost se odnosi na bivšu švedsku politiku neutralnosti u oružanim sukobima, koja je bila na snazi od početka 19. veka, do 2009. godine, kada je Švedska sklopila različite sporazume o međusobnoj odbrani sa Evropskom unijom (EU) i drugim nordijskim zemljama.

Uskoro opširnije...

Tagovi