Svijet

OKRUTAN POTEZ RUSA! BOMBAMA "PROSLAVILI" POBJEDU UKRAJINACA: Zasuli Azovstalj, pa se obratili pjevaču sa Eurosonga?!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Fosforne bombe su zapaljive bombe koje se pale u kontaktu sa kiseonikom i izazivaju ogromnu štetu.

Izvor: Profimedia/Twitter/printscreen/@nexta_tv

Rusija je bacila fosforne bombe na čeličanu Azovstalj u Marijupolju posle pobjede Ukrajine na Pesmi Evrovizije, saopštili su ukrajinski izvori.

"Pakao je došao na Zemlju. U Azovstalj", napisao je poslanik Skupštine grada Mariupolja Petro Andriuščenko na Telegramu, objavljujući snimak napada na kojem se vidi artiljerijska vatra, ali snimak nije nezavisno potvrđen.

Fosforne bombe su zapaljive bombe koje se pale u kontaktu sa kiseonikom i izazivaju ogromnu štetu. Njihova upotreba u naseljenim mjestima zabranjena je međunarodnim pravom. Andriuščenko je takođe postavio fotografije na kojima se vide natpisi na bombama, na kojima se vidi da su bombe bačene kao odgovor na pobjedu Ukrajine na Pjesmi Evrovizije u italijanskom gradu Torinu.

Izvor fotografija je nepoznat, ali tekst na oružju glasi: "Kaluša, kako je traženo! U Azovstalj", a engleski dio: "Pomozite Marijupolju – Pomozite Azovstalju sada" sa datumom 14. maj. Ovo su bile reči pjevača Kaluškog orkestra, koji se posle pobjede na takmičenju obratio svjetskoj javnosti na sceni u Torinu.

Rusija je međutim izbačena sa Pesme Evrovizije zbog rata. Oko hiljadu ljudi nalazi se u opkoljenoj čeličani Azovstalj, prema ukrajinskim izvorima.

Tagovi