Svijet

FINSKA PRELOMILA - ODLUČILI DA LI ŽELE U NATO! Oglasio se predsjednik: Ovo je istorijski trenutak!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Vijest su saopštili predsjednik i premijerka Finske.

Izvor: Profimedia

Finska je zvanično donijela odluku da podnese zahtjev za prijem u NATO, saopštili su danas zvaničnici. To su na konferenciji za medije saopštili predsjednik i premijerka Finske. Predsjednik Sauli Niniste je rekao da će Finska zvanično aplicirati za članstvo u NATO.

"Ovo je istorijski trenutak", rekao je Niniste.

Prethodno, predsjednik Finske održao telefonski razgovor sa Vladimirom Putinom nakon što je Rusija donijela odluku o prekidu isporuke električne energije ovoj zemlji od 14. maja.

U razgovoru koji je obavljen u subotu se navodi da je gospodin Ninisito rekao Putinu "kako su fundamentalno ruski zahtjevi krajem 2021. sa ciljem sprječavanja pridruživanja zemalja NATO-u i ruske masovne invazije na Ukrajinu u februaru 2022. promijenili bezbjednosno okruženje u Finskoj", i dodao da će u narednim danima tražiti članstvo u NATO-u.

Takođe, Rusija je upozorila da će morati da preduzme "vojno-tehničke korake" zbog odluke Finske da postane članica NATO. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će pristupanje Finske u NATO naneti ozbiljnu štetu rusko-finskim odnosima, kao i stabilnosti i bezbjednosti u sjevernoj Evropi.

Tagovi