Svijet

PUTIN SAZVAO SJEDNICU - OKUPIO NAJMOĆNIJE LJUDE KREMLJA: Hitno razgovarali o gorućem problemu po bezbjednost Rusije!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Govorilo se o širenju NATO-a, ali i situaciji u Ukrajini.

Izvor: YouTube/screenshot/Sky News

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je danas sednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost o toku specijalne vojne operacije u Ukrajini, ali i o potencijalnim pretnjama ukoliko Finska i Švedska postanu članice NATO-a, saopštio je Kremlj.

"Na sastanku su prisutni razmijenili mišljenja o odluci Švedske i Finske da uđu u NATO, kao i o potencijalnim prijetnjama po bezbjednost Rusije koje proističu iz ovih odluka", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je zatim dodao da je, pored aktuelnih pitanja koja su bila na dnevnom redu, ministar odbrane Sergej Šojgu obavijestio prisutne o napretku specijalne operacije u Ukrajini.

Osim Šojgua i Putina sastanku su prisustvovali i premijer Rusije Mihail Mišustin, šef administracije Kremlja Anton Vaino, zamjenik predsjednika Savjeta za Nacionalnu bezbjednost Dmitrij Medvedev, direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov i mnogi drugi.

Podsjetimo, u četvrtak je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da bi pristupanje Finske Sjevernoatlantskom savezu "sigurno predstavljalo prijetnju za Rusiju".

"Moskva će analizirati posledice takvog koraka po sopstvenu bezbjednost", rekao je Peskov. U međuvremenu se, povodom odluke Finske oglasilo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova: "Ulazak Finske u NATO je radikalna promjena u spoljnoj politici zemlje. Rusija će biti prinuđena da preduzme korake odmazde, kako vojno-tehničke, tako i druge prirode, kako bi zaustavila nastajanje pretnji po njenu nacionalnu bezbjednost", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.