Svijet

NEĆE DATI NUKLEARKE KIJEVU, ALI NISU ISKLJUČILI MOGUĆNOST NAPADA! Rusi insistirali, ali SAD vješto izbjegavale odgovor!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Vašington neće pokloniti nuklearke Kijevu, ali je visoka zvaničnica odbila da javno isključi prvi napad takvim oružjem.

Izvor: Profimedia/YouTube/Missile Defense Advocacy Alliance/Printscreen

SAD neće obezbijediti nuklearno oružje Ukrajini, rekla je pomoćnica državnog sekretara Karen Donfrid na saslušanju u Senatu u četvrtak. Međutim, ona je odbila da javno isključi mogućnost da može da dođe do napada takvim oružjem.

"Sjedinjene Države nisu strana u ovom sukobu", rekla je Donfrid poslanicima tokom saslušanja Senatskog komiteta za spoljne poslove, dodajući da "Sjedinjene Države obezbjeđuju bezbjednosnu pomoć i oružje Ukrajini, ali nema govora o tome da SAD obezbjeđuju nuklearno oružje Ukrajini."

Donfrid nisu pitali da li će SAD Kijevu pokloniti nuklearne bombe. Umesto toga, senator Ed Marki, demokrata iz Masačusetsa, pritisnuo ju je da javno izjavi da SAD ne "žele da predstavljaju egzistencijalnu prijetnju" Rusiji i da neće biti prva strana koja je ispalila nuklearno oružje, prenosi RT.

Donfrid nije direktno odgovorila ni na jedno pitanje, insistirajući da SAD ne učestvuju direktno u ukrajinskom sukobu, pa samim tim ni u ratu sa Rusijom, piše RT.

Rusija, međutim, smatra da SAD učestvuju u sukobu zbog snabdijevanja Kijeva oružjem i dijeljenja obavještajnih podataka. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je Vašington i njegov NATO vojni blok da "suštinski idu u rat sa Rusijom preko posrednika i naoružavaju tog zastupnika", dok je predsjednik Vladimir Putin zaprijetio "brzim, munjevitim" odgovorom na bilo kakvo spoljno miješanje koje dovodi nacionalnu bezbjednost svoje zemlje u opasnost.

Rusija ima politiku zabrane prve upotrebe nuklearnog oružja, osim hipotetičke situacije u kojoj je postojanje ruske države ugroženo nuklearnim ili konvencionalnim oružjem.

Tagovi