Svijet

EU SPREMA PAKLENI PLAN ZA RUSE VREDAN 195 MILIJARDI EVRA! Hoće da zaustave uvoz njihovih energenata, evo šta su smislili

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Brisel razmatra da predloži veće ciljeve za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost.

Izvor: Shutterstock/YouTube/screenshot/EU News

Evropska komisija planira da predstavi plan vredan 195 milijardi evra za zaustavljanje uvoza ruskih fosilnih goriva do 2027. godine, kombinujući brže uvođenje obnovljive energije i uštede energije sa prelaskom na alternativno snabdevanje gasom, pokazuju nacrti dokumenata, prenosi Rojters.

Nacrt mera, uključuje mešavinu zakona EU, neobavezujućih šema i preporuka koje bi nacionalne vlade mogle da preuzmu, uključujući reviziju svojih planova za trošenje ogromnog broja EU COVID-19 fonda za oporavak da se oslobodi više sredstava za energetsku tranziciju.

Komisija očekuje da će mere zahtevati 195 milijardi evra ulaganja iznad onih koja su potrebna za postizanje klimatskog cilja koji EU želi da ostvari do 2030. godine kako bi smanjila izdatke za uvoz fosilnih goriva, prenosi Rojters. Brisel želi da do 2030. godine 45 odsto energetskih potreba EU zadovoljava energijom dobijenom iz obnovljivih izvora.

Kako bi predvodio planove, Brisel razmatra da predloži veće ciljeve za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost, prema nacrtu predloga i zvaničnicima EU.

Ciljevi o kojima se raspravlja uključuju cilj za 45% udela obnovljive energije do 2030. godine, koji će zameniti trenutni predlog od 40%, i smanjenje potrošnje energije u celoj EU za 13% do 2030. u poređenju sa očekivanom upotrebom, zamenjujući trenutni predlog Komisije od 9%.

Među ostalim predlozima bi se našlo prilagođavanje zakona EU kako bi se ubrzali rokovi za izdavanje dozvola za neke projekte obnovljive energije, i nove šeme EU za pokretanje masovnog uvođenja solarne energije i obnovu evropske solarne proizvodne industrije.

Brisel će takođe izneti planove za proizvodnju 10 miliona tona obnovljivog vodonika do 2030. i uvoz još 10 miliona tona, uz podršku zakonodavstva koje definiše koje vrste vodonika se mogu smatrati obnovljivim, piše Rojters.

EU će takođe navesti potencijal za povećanje uvoza tečnog prirodnog gasa iz zemalja uključujući Egipat, Izrael i Nigeriju, plus infrastrukturu potrebnu za zamenu uvoza ruskog gasa – za koji se u nacrtu dokumenta kaže da treba da bude osmišljen tako da se obezbedi da se ne blokira decenijama od emisije koje bi mogle potkopati ciljeve klimatskih promena.

Tagovi