Svijet

STIGLO DRAMATIČNO UPOZORENJE OD KINE! Ovo će biti posledice ako Finska uđe u NATO - Rusija će pokrenuti KONTRAMERE!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Finska bi trebalo da podnese zahtev za pridruživanje vojnom savezu NATO.

Izvor: Profimedia

Ulazak Švedske i Finske u NATO direktno ugrožava bezbednost Rusije i ne doprinosi deeskalaciji tenzija u Evropi, navodi se u materijalu Sinhuaneta, koji je na engleski preveo zvanični kineski vojni portal China Military.

"Ako Finska i Švedska uđu u NATO, to će dodatno povećati osećaj nesigurnosti Rusije i pokrenuti odgovarajuće kontramere, dodatno pogoršavajući bezbednosnu situaciju u Evropi", navodi se.

Podsetimo, prema izjavama finskog predsednika Saula Ninista i premijerke Sane Marin u četvrtak, Finska bi trebalo da podnese zahtev za pridruživanje vojnom savezu NATO.

"Finska mora bez odlaganja da podnese zahtev za članstvo u NATO", rekli su Ninisto i Marin.

Ovo je prva zvanična najava najviših finskih zvaničnika o nameri da se aplicira za članstvo u ovoj organizaciji. Nivo podrške javnosti za pridruživanje NATO skočio je tokom rata u Ukrajini na rekordno visok nivo - 76 odsto Finaca je za pridruživanje.

"Članstvo u NATO ojačaće bezbednost Finske. Kao članica, ojačali bi ceo savez. Finska pod hitno mora podneti zahtev za članstvo u NATO-u. Nadamo se da će koraci koji su još potrebni za donošenje ove odluke biti preduzeti u narednim danima", stoji u zajedničkoj izjavi.

Tagovi