Svijet

STIGAO ODGOVOR RUSIJE NA ODLUKU FINSKE DA UĐE U NATO - UKIDAJU IM GAS?! "Ovo bi moglo da izazove velike probleme!"

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Prema izjavama finskog predsednika Saula Ninista i premijerke Sane Marin u četvrtak, Finska bi trebalo da podnese zahtev za pridruživanje vojnom savezu NATO.

Izvor: Shutterstock/YouTube/screenshot/Sky News

Rusija bi sutra mogla da prekine svoje isporuke gasa Finskoj, dan nakon što su finski lideri rekli da treba da podnesu zahtev za ulazak u NATO "bez odlaganja", navodi lokalni list Iltalehti.

Ključni finski političari upozoreni su da bi Rusija mogla da obustavi isporuke gasa u petak, piše list, pozivajući se na neimenovane izvore i ne precizirajući odakle dolazi upozorenje.

Ako bi ruski gas bio prekinut, to bi izazvalo velike probleme za neke finske industrije i proizvodnju hrane, prenosi Iltalehti.

Podsetimo, prema izjavama finskog predsednika Saula Ninista i premijerke Sane Marin u četvrtak, Finska bi trebalo da podnese zahtev za pridruživanje vojnom savezu NATO.

"Finska mora bez odlaganja da podnese zahtev za članstvo u NATO", rekli su Ninisto i Marin.

Ovo je prva zvanična najava najviših finskih zvaničnika o nameri da se aplicira za članstvo u ovoj organizaciji. Nivo podrške javnosti za pridruživanje NATO skočio je tokom rata u Ukrajini na rekordno visok nivo - 76 odsto Finaca je za pridruživanje.

"Članstvo u NATO ojačaće bezbednost Finske. Kao članica, ojačali bi ceo savez. Finska pod hitno mora podneti zahtev za članstvo u NATO-u. Nadamo se da će koraci koji su još potrebni za donošenje ove odluke biti preduzeti u narednim danima", stoji u zajedničkoj izjavi.

Tagovi