Svijet

OBJAVLJENO U KAKVOM JE STANJU RUSKA EKONOMIJA: Odmah se oglasio Vladimir Putin, saopštio budućnost RUSKE RUBLJE

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, u četvrtak je izjavio da je ruska valuta uprkos sankcijama uspjela da se održi, i da postane jedna od jačih valuta u upotrebi u međunarodnom finansijskom sistemu.

Izvor: Profimedia

Vladimir Putin se o stabilnosti i rastu rublje oglasio uporedo sa izvještajem Blumberga u kom se navodi da je ruska vlauta nadmašila 31 glavnu valutu u rastu od početka 2022. godine, postavši najbolja valuta na svijetu. Prema pisanju ovog medija, rublja je od početka godine ojačala u odnosu na američki dolar za više od 11 odsto. Na međunarodnom tržištu valuta kurs rublje je do sada pokazao još veći rast od oko 12 odsto.

"Rublja ove godine pokazuje najbolju dinamiku među svim svjetskim valutama. Usred rekordnog suficita trgovinskog bilansa, kurs nacionalne valute takođe jača. Kurs rublje ove godine pokazuje vjerovatno najbolju dinamiku među svim svjetskim valutama", kaže Putin

Putin je konstatovao da domaća tražnja u zemlji zaostaje za prošlogodišnjim trendom tražnje, dok je količina sredstava na korporativnim i privatnim računima nastavila da pada. U međuvremenu, neki ekonomski trendovi u Rusiji zahtjevaju posebnu pažnju, istakao je predsjednik.

"Ti faktori očigledno negativno utiču na ekonomsku dinamiku. Takve rizike treba smanjiti, posebno oslanjajući se na naše uspješno iskustvo ciljanih akcija usred pandemije 2020-2021. godine", rekao je Putin.

"Rublja proglašena za najbolju valutu na svijetu"

Tokom trgovanja na Moskovskoj berzi 12. maja, kurs je pao na 65,07 rubalja prema američkom dolaru i 68 rubalja prema euru, najjači u odnosu na dolar od januara 2020. godine. Prethodo je rublja u martu pala na istorijski minimum u odnosu na dolar i euro nakon što su SAD i njeni saveznici uveli oštre ekonomske sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini. Međutim, ruska valuta je počela dramatično da jača nakon što je vlada uvela niz mjera podrške i od tada je u porastu. Pored uvođenja privremenih kontrola kapitala, rusko Ministarstvo finansija obavezalo je ruske izvoznike da prodaju 80 odsto svoje devizne zarade. Uvođenje mehanizma za plaćanje izvoza gasa zasnovanog na rublji je takođe pomoglo stabilizaciji rublje, povećavajući ponudu valute na tržištu i podsticanju potražnje rublje.