Svijet

KAKO JE UKRAJINSKA VOJSKA IZGUBILA ZMIJSKO OSTRVO: Umjesto proslave Dana pobjede, poraz! OVO SU KLJUČNI RAZLOZI ZA TO

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ruska strana tvrdi da se predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski oglušio o savjete Generalštaba i da je poslušao savjetnike iz SAD i Velike Britanije u vezi sa bitkom za Zmijsko ostrvo.

Izvor: YouTube/screenshot/CBC News/History X

U ratu u Ukrajini koji traje već dva mjeseca, Zmijsko ostrvo već dva puta je skrenulo pažnju na sebe. Poslednji put, njegovo zauzimanje trebalo je Kijevu da posluži kao važan atribut kojim bi bio obilježen Dan pobjede. Umjesto uspjeha, postalo je veliki vojni poraz.

Kako tvrdi ruska strana, te akcije su isplanirali i vodili britanski i američki vojni savjetnici. Uoči Dana pobjede u bitci na Zmijskom ostrvu, poginulo je više od pedeset ukrajinskih vojnika i pripadnika elitnih jedinica, izgubljena su četiri aviona (tri bombardera SU-24 i jedan lovac SU-27), deset helikoptera, tri čamca i trideset bespilotnih letjelica.

U izvještaju ruskog Ministarstva odbrane navodi se da su u vazduhu oborena tri helikoptera MI-8 sa trupama, jedan helikopter za podršku MI-24, a šest helikoptera MI-8 i MI-24 uništeno je na zemlji u jednom selu u blizini Odese. Za dva dana oboreno je dvadesetdevet ukrajinskih bespilotnih letjelica, uključujući osam borbenih „Bajraktara TB-2”, a potom su oborene još četiri bespilotne letjelice „Bajraktar”. Tokom pokušaja iskrcavanja u noći 8. maja uništena su tri ukrajinska oklopna jurišna čamca „Kentaur” sa vojnicima ukrajinske mornarice. Tijela dvadesetčetiri poginula ukrajinska vojnika ostala su na obali Zmijskog ostrva.

U toku ovih borbi, Ukrajina je objavljivala snimke na kojima se vidio dim u blizini Zmijskog ostrva, uz objašnjenje da je, posle ruskog ratnog broda „Moskva”, pogođen još jedan važan ruski brod. Nakon nekoliko dana, ruske snage objavile su da je ukrajinska vojska tokom dva dana, od 7. maja, nekoliko puta pokušavala da izvrši vazdušni i pomorski napad na Zmijsko ostrvo. Naređenje Generalštabu, koji se protivio ovoj akciji, izdao je predsjednik Volodimir Zelenski, koga su na taj potez uputili vojni savjetnici iz SAD i Velike Britanije kako navodi ruska strana. Cilj simultanog napada iz vazduha i sa mora bio je da se povrati ostrvo koje je izuzetno važno za obezbjeđivanje kontrole nad sjeverozapadnim dijelom Crnog mora. Nedavno je ruska vojska preuzela kontrolu nad Marijupoljom po tvrdnjama ruskih medija te se Ukrajina suočava sa totalnom izolacijom od svijeta u vidu brodske trgovine usled gubitka kontrole nad Crnim morem.

Novinar i vojni bloger Mihail Onufrijenko napisao je da je nakon ovih napada borbena efikasnost ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva iscrpljena i da su vlasti u Kijevu žrtvovale poslednje borbeno spremne jurišne avione i lovce.

Prema ukrajinskoj strani, stvari na Zmijskom ostrvu stajale su ovako: ruski brod približio se ostrvu i pozvao ukrajinske vojnike da se predaju, oni to nisu htjeli da učine. Uslijedilo je raketiranje ostrva. Zelenski je ovaj herojski otpor svojih trupa iskoristio u medijske svrhe i odlikovao je posthumno poginule vojnike koji nisu htjeli da se povuku pred jačim i brojnijim neprijateljem. Ubrzo se u javnosti pojavila i ruska strana priče. Ispostavilo se da ukrajinski vojnici nisu poginuli u ruskom raketiranju ostrva već da su živi i zarobljeni, a kasnije neki čak i razmijenjeni. Zelenski je potom u jednom intervjuu pokušao da smanji štetu koju je sam napravio jer je posthumno odlikovao posadu, pa je rekao da su neki od njih živi, a neki ne.

Stvarni značaj ovog ostrva je "preuveličan" sudeći po navodima ruskih vojnih analitičara. Ruski vojni eksperti tvrde da ukrajinski mediji namjerno preuveličavaju njegovu stratešku poziciju. Navodno bi postavljanje ukrajinskih radara i rakete „Neptun”, „pokrivalo” snabdijevanje luke Odesa naoružanjem i opremom. Činjenice, prema izjavama ruskih stručnjaka govore suprotno tj. da ovo ostrvo nije značajno jer se nalazi na samo 35 kilometara od obale Rumunije, gdje su već postavljeni radari.

"Time je ovaj ukrajinski vojni poduhvat tragičniji, jer su pogibija vojnika i gubitak naoružanja izazvana samo zbog potrebe da Kijev nekim vojnim uspjehom obilježi Dan pobjede", navode ruski vojni analitičari.

Tagovi