Svijet

RUSI BIJESNI - POLJSKA MORA DA SE IZVINI! Oglasili se zbog ovog incidenta u Varšavi pa zaprijetili ODMAZDOM!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau rekao je da su vlasti upozorile Andreja da bi odlazak na groblje mogao da izazove incident.

Izvor: Profimedia

Rusija je zatražila zvanično izvinjenje od Poljske i zaprijetila mogućom odmazdom nakon što je njen ambasador Sergej Andrejev u ponedeljak poliven crvenim sirupom na sovjetskom vojnom groblju u Varšavi, piše Guardian. Ambasador je bio okružen demonstrantima protiv ruske invazije u Ukrajini dok je išao da položi cvijeće na Sovjetsko vojno groblje u Varšavi, što je izazvalo burnu reakciju u Moskvi.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je poljskog ambasadora Kšištofa Krajevskog da primi protestnu notu.

"Rusija očekuje zvanično izvinjenje poljskog rukovodstva u vezi sa incidentom i zahteva da se obezbjedi bezbjednost ruskog ambasadora i svih zaposlenih u ruskim stranim institucijama u Poljskoj".

"Odluka o daljim koracima biće donijeta u zavisnosti od reakcije Varšave na naše zahtijeve", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau rekao je da su vlasti upozorile Andreja da bi odlazak na groblje u ponedeljak, kada Rusija obilježava pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, mogao da izazove incident, navodi državna novinska agencija PAP.

Tagovi