Svijet

JAK UDARAC ZA BAJDENA, "PUTINOV ČOVJEK" MU REKAO - NE! Ostali bez ruskih energenata, a sada im se zatvaraju SVE OPCIJE

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Brazil je odbio da poveća proizvodnju sirove nafte na zahtjev Vašingtona.

Izvor: Profimedia

SAD su u martu zatražile od Brazila da poveća proizvodnju sirove nafte kako bi obuzdale rastuće cijene usred međunarodnih sankcija protiv Rusije, ali je Brazil odbio, preneo je Rojters u utorak. Zvaničnici američke vlade obratili su se brazilskoj državnoj naftnoj kompaniji Petrobras, navodi se u izvorima, pošto su cijene sirove nafte počele da rastu zbog ruske vojne operacije u Ukrajini i međunarodnih sankcija koje su uslijedile.

Zvaničnici su, međutim, otišli ​​praznih ruku, pošto je Petrobras rekao da je nivo proizvodnje određen poslovnom strategijom, a ne diplomatijom, kao i da značajno kratkoročno povećanje proizvodnje neće biti logistički moguće, kaže Rojters.

Brazil je 11. najveći izvoznik nafte u svijetu, a većina sirove nafte ide u Kinu, SAD i Indiju, prema Opservatoriji ekonomske složenosti (OEC).

Takođe u martu, SAD su pristupile Venecueli, koja ima najveće dokazane rezerve nafte na svijetu, nudeći ublažavanje nekih sankcija toj zemlji u zamjenu za povećan izvoz nafte u SAD. Međutim, Vašington se kasnije povukao po tom pitanju.

Vašington je početkom marta zabranio uvoz ruske nafte, a američka sekretarka za energetiku Dženifer Granholm rekla je da je zemlja na "ratnim osnovama“ i pozvala domaće proizvođače da povećaju proizvodnju. Prošle godine, SAD su dobile 8% svog ukupnog uvoza nafte iz Rusije, prema američkoj Upravi za energetske informacije, a drugi glavni dobavljači su bili Kanada, Meksiko i Saudijska Arabija.