Svijet

ŠEFICA AMERIČKIH ŠPIJUNA OTKRILA KLJUČNU STVAR O RATU U UKRAJINI! "Ovo je korak koji Putin do sada nije preduzeo!"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Avril Hejns, američka direktorka nacionalne obaveštajne službe, svedočila je pred Komitetom za oružane snage Senata o pretnjama širom sveta i imala je neke zanimljive stvari da kaže o ratu u Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Američka obaveštajna zajednica veruje da će rat ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini verovatno postati "nepredvidljiviji i eskalacijski" u narednim mesecima, rekla je u utorak u Kongresu direktorka nacionalne obaveštajne službe, odnosno šefica "američkih špijuna".

Direktorka Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns je opisala sumornu i neizvesnu sliku sledeće faze Putinove dvomesečne invazije, za koju je rekla da će senatski komitet za oružane snage delom teško predvideti zato što se "Putin suočava sa neusklađenošću između njegovih ambicija i trenutne ruske konvencionalne vojne sposobnosti".

"U najmanju ruku, verujemo da će dihotomija dovesti do perioda više ad hoc donošenja odluka u Rusiji, kako u pogledu domaćih prilagođavanja potrebnih za održavanje ovog pritiska, tako i u pogledu vojnog sukoba sa Ukrajinom i Zapadom", rekla je i dodala:

"Sadašnji trend povećava verovatnoću da će se predsednik Putin okrenuti drastičnijim sredstvima, uključujući uvođenje vanrednog stanja, preorijentaciju industrijske proizvodnje ili potencijalno eskalirajuće vojne akcije kako bi oslobodio resurse potrebne za postizanje njegovih ciljeva kako se sukob odugovlači, ili ako on smatra da Rusija gubi u Ukrajini".

Ipak, Hejns je rekla poslanicima da obaveštajna zajednica ne veruje da bi se Putin okrenuo upotrebi nuklearnog oružja osim ako ne oseti da postoji egzistencijalna pretnja Rusiji.

Obaveštajna zajednica veruje da se Putin sprema za produženi sukob i da se njegovi ciljevi protežu daleko izvan istočnog regiona Donbasa, gde je njegova vojska trenutno fokusirana nakon što je odbijena od Kijeva u prvim nedeljama rata.

"Sledeći mesec borbi biće značajan jer će Rusija pokušati da oživi svoje napore. Ali čak i ako budu uspešni, nismo uvereni da će borba u Donbasu efikasno okončati rat", rekla je Hejns.

"U bliskoj budućnosti, Putin želi da zauzme dva istočna regiona Donjeck i Lugansk, kontroliše grad Herson i potencijalno proširi kopneni most oko južne prečke zemlje do Pridnjestrovlja, separatističkog regiona Moldavije gde su trenutno stacionirane ruske trupe", rekla je Hejns.

Ali da bi stigla do Pridnjestrovlja, obaveštajna zajednica veruje da bi Putin morao da pokrene potpunu mobilizaciju unutar Rusije, što je korak koji do sada nije preduzeo.

"Pošto i Rusija i Ukrajina veruju da mogu da nastave da napreduju u vojnom smislu, ne vidimo održiv pregovarački put napred, barem u kratkom roku", rekla je Hejns.

Tagovi