Svijet

JOŠ JEDNA ZEMLJA U STRAHU OD RUSIJE MOLI ZA POVLAČENJE: Nakon incidenata i divezija, "želimo mirno rešenje sukoba"

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Moldavija je pozvala na povlačenje ruske vojske iz Pridnjestrovlja.

Izvor: Profimedia

Krajem marta počeli su da se dešavaju incidenti na području Pridnjestrovlja koji bi malo po malo, mogli i Moldaviju da uvuku u rat sa Rusijom. Na drugi dan pravoslavnog Uskrsa, minobacačima je napadnuto sedište ruske tajne službe u Tiraspolju, glavnom gradu pobunjeničkog područja. Sledećeg dana su usledile i druge vojne diverzije: uništene su dve telekomunikacione antene u opštini Grigoriupolj, čule su se eksplozije i u Parcaniju, gradu udaljenom 13 kilometara od granice s Ukrajinom.

Sada je Moldavija pozvala na povlačenje ruske vojske iz Pridnjestrovlja u Moldaviji, jer žele mirno rešenje sukoba, izjavila je moldavska premijerka Natalija Gavrilica.

"Moldavija koristi platformu UN-a kako bi tražila povlačenje ruske vojske s pridnjestrovske teritorije Moldavije i kako bi skrenula pažnju na kršenje ljudskih prava u regionu, koji je pod kontrolom nepriznatog režima", rekla je Gavrilica na brifingu u ponedeljak.

"Zvanični Kišinjev želi da pronađe mirno rešenje za sukob, koje će omogućiti razvoj zemlje u korist svih građana" rekla je Gavrilica, a prenela je agencija RIA Novosti.

Podsetimo, od početka 1990-ih Pridnjestrovlje nije pod kontrolom Kišinjeva, a Generalna skupština UN je 2018. pozvala Rusiju da povuče svoje snage iz tog regiona. Rezoluciju su podržale 64 države, 14 je bilo protiv, a još 83 zemlje su bile suzdržane. U Pridnjestrovlju su, prema RIA Novostima, 60 odsto stanovništva Rusi i Ukrajinci.

Tagovi