Svijet

KIM TESTIRAO RAKETU SPOSOBNU DA NOSI NUKLEARNO ORUŽJE? Južnokorejska vojska u strahu - Lansirali su je sa podmornice!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Sjeverna Koreja godinama razvija balističke rakete.

Izvor: Profimedia

Sjeverna Koreja je vjerovatno testirala raketu sposobnu da nosi nuklearno oružje lansiranu sa podmornice, saopštila je južnokorejska vojska. Sjeverna Koreja je u subotu rano popodne ispalila balističku raketu u blizini Sinpoa na istočnoj obali, saopštio je Generalštab. Projektil je poletio ka otvorenom moru.

Najvjerovatnije je to bila balistička raketa kratkog dometa lansirana sa podmornice (SLBM). Južnokorejska vojska spremna je za moguća dalja lansiranja projektila iz susjedne zemlje, navodi se.

Sjeverna Koreja godinama razvija balističke rakete. Obično su to rakete koje, u zavisnosti od dizajna, mogu da nose jednu ili više nuklearnih bojevih glava. Savremeni SLBM takođe su dio razvoja ovog oružja.

Rezolucije UN zabranjuju zemlji da testira rakete sa tehnologijom balističkih raketa.

Sjeverna Koreja kaže da već neko vrijeme posjeduje SLBM tehnologiju, ali su njene tvrdnje o prethodnim probnim lansiranjima sa podmornice osporene. Sumnja se da je Sjeverna Koreja možda koristila podvodnu platformu u tu svrhu. Neprijatelju je teže da otkrije projektile ispaljene iz podmornice.

Sjeverna Koreja je ove godine već sprovela više od deset kontroverznih raketnih testova, uključujući najmanje jedno testiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM). Nedavno je Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu na Južnu Koreju i Japan. Ostaje nejasno o kakvoj se vrsti projektila tačno radi, međutim, moguće je da će i ICBM biti testirana.