Svijet

BAJDEN ZABRINUT JER SU RUSI SAZNALI ŠTA JE URADIO: Hitno razgovarao sa direktorom CIA - otkrio cilj Vašingtona?

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Mediji u SAD prenijeli su tajne obavještajne podatke Centralne obaveštajne agencije (CIA) o planu za rat u Ukrajini.

Izvor: Facebook/printscreen/Володимир Зеленський/Profimedia/YouTube/Screenshot/Guardian News

Predsjednik SAD Džozef Bajden je, u razgovoru sa najvišim američkim obavještajnim i odbrambenim zvaničnicima, istakao značaj njihovog rada, ali i naveo da su nedavni medijski izvještaji o razmjeni obavještajnih podataka SAD sa Ukrajinom kontraproduktivni, rekla su dvojica zvaničnika administracije na koje se poziva "NBC News".

U telefonskom razgovoru u petak sa direktorom CIA Vilijamom Bernsom, direktorkom Nacionalne obavještajne službe Avril Hejns i ministrom odbrane Lojdom Ostinom, Bajdenova poruka je bila da takva otkrića "odvlače pažnju od našeg cilja", rekao je jedan zvaničnik.

Drugi zvaničnik je saopštio da je Bajden poručio da bi takvo curenje informacija "moralo da prestane", navodi "NBC News".

Bajden je razgovarao sa zvaničnicima zbog zabrinutosti u njegovoj administraciji u vezi s medijskim izvještajima, uključujući i ove američke televizije, o razmjeni obavještajnih podataka Vašingtona sa Kijevom.

"NBC News" izvijestio je u četvrtak da su američke obavještajne službe pomogle Ukrajini da potopi ruski komandni brod Moskvu prošlog mjeseca.

Taj izvještaj je uslijedio posle pisanja Njujork tajmsa u srijedu, o tome da su SAD obezbijedile Kijevu obavještajne podatke koji su pomogli ukrajinskoj vojsci da likvidira neke ruske generale.