Svijet

AMERIKA I DRUGE ZEMLJE "FILUJU" UKRAJINCE OBAVEŠTAJNIM PODACIMA: Evo kako otkrivaju ruske položaje i ubijaju generale!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Na konferenciji za medije portparol američkog ministarstva odbrane Džon Kirbi je rekao da Amerika nije jedina koja Ukrajini daje obaveštajne informacije.

Izvor: YouTube/Printscreen/ Yahoo Finance

Portparol američkog ministarstva odbrane Džon Kirbi održao je konferenciju za novinare na kojoj je postavljeno pitanje o izveštajima da je Pentagon pružio informacije ukrajinskim liderima kako bi im pomogao da gađaju i ubiju ruske generale.

Kirbi nije želeo da potvrdi izveštaje, nego je naglasio važnost opreza kada se razgovara o razmeni obaveštajnih podataka sa drugim zemljama. "Pružamo Ukrajincima ono što smatramo relevantnim i blagovremenim informacijama o ruskim jedinicama koje bi im mogle omogućiti da se prilagode i izvrše svoju samoodbranu u skladu sa svojim mogućnostima", kaže Kirbi.

Portparol Pentagona je takođe naglasio da su druge zemlje dostavile Ukrajini informacije o kretanju ruskih trupa: "Mi nismo jedini izvor obaveštajnih podataka i informacija Ukrajincima. Oni dobijaju obaveštajne podatke i od drugih naroda. I oni sami imaju prilično robusnuo umeće prikupljanja obaveštajnih podataka. A ako odluče da urade nešto sa tim obaveštajnim podacima, onda donose odluke na osnovu njih", rekao je on.

Jedno od postavljenih pitanje je bilo o izveštajima da su ukrajinske rakete pogodile rusku fregatu Admiral Makarov.

"Gledali smo ovo što se dešava ceo dan i nemamo informacije koje bi potvrdile te izveštaje. Ako je istina, napad na Makarov bi označio poslednji od značajnih pomorskih gubitaka Rusije u ratu protiv Ukrajine, nakon potapanja ruskog ratnog broda Moskva prošlog meseca", rekao je Kirbi.

Američki zvaničnici potvrdili su juče da su ukrajinskim liderima dali informacije o lokaciji Moskve pre raketnog udara na brod, iako je nejasno koliko je ta obaveštajna informacija bila presudna za izvođenje napada.

Tagovi