Svijet

TVRDE DA SE PUTIN KRIJE ZBOG BOLESTI, ALI USLEDIO JE OBRT! Šok vesti iz Kremlja - evo da li će se pojaviti 9. maja

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je danas na konferenciji za novinare otkrio da li će Putin prisustvovati vojnoj paradi 9.maja.

Izvor: Profimedia

Danima se spekuliše o tome da li će predsednik Rusije Vladimir Putin doći na vojnu paradu povodom Dana pobede u Moskvi 9. maja, naročito zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja o kome su pisali svi mediji. Kako je saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov na današnjoj konferenciji za novinare, Putin će doći na paradu.

"Predsednik Rusije će 9. maja održati govor na paradi i položiti venac na Spomenik neznanom junaku. Kao i uvek, to je tradicija", rekao je Peskov. 

Peskov je ranije saopštio da Rusija nije pozvala strane lidere na proslavu Dana pobede u Moskvi.

"Nismo pozvali nijednog stranog lidera na Dan pobede. Činjenica je da ovo nije datum godišnjice. Ovo je naš praznik, ovo je sveti praznik za celu Rusiju, za sve Ruse. Ali nismo pozvali strane lidere", rekao je Peskov.

Dan pobede je postao veliki nacionalni događaj u Rusiji kojim se obeležava kraj rata sa nacističkom Nemačkom 1945. Ali tek pod Vladimirom Putinom taj dan je predstavljao godišnju paradu sa vojnom opremom i letovima.

Putin je iskoristio Dan pobede 2014. da proslavi rusku aneksiju Krima od Ukrajine, prisustvujući paradi na Crvenom trgu, a zatim otputovavši u crnomorsku luku Sevastopolj kako bi održao obraćanje hiljadama posmatrača.