Svijet

AMERIKA PRETI RUSIJI - ODUZELA SUPERJAHTU PUTINOVOM PRIJATELJU! "Ne možete se sakriti, ni u najudaljenijem delu sveta"

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Fidžijska policija je u saradnji sa FBI-jem zaplenila jahtu ruskom oligarhu Sulejmanu Kerimovu.

Izvor: Profimedia

Držeći se sankcija, vlasti Fidžija zaplenile su u četvrtak jahtu ruskog oligarha Sulejmana Kerimova vrednu 300 miliona dolara na zahtev Ministarstva pravde Sjedinjenih Država, zbog navodnih veza sa korupcijom. Vlasti Fidžija su u saradnji sa FBI-jem izvršili naređenje koje je izdao Vašington, preneo je BBC.

"Fidžijski organi za sprovođenje zakona izvršili su zaplenu motorne jahte Amadea, luksuznog plovila od 105 metara u vlasništvu sankcionisanog ruskog oligarha Sulejmana Kerimova", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Luksuzna jahta, Amadea, koja je bila usidrena u Lautoki kada je zaplenjena, osim što je dugačka 105 meatara ima osam kabina, VIP kabinu i heliodrom. Američki državni tužilac Merik Garland rekao je da ministarstvo pravde želi da jasno stavi do znanja da "ne postoji mesto za skrivanje imovine kriminalaca koji su bliski ruskom režimu".

Kerimov je suvlasnik ruskog Gasproma i zvaničnik ruske vlade. Američko ministarstvo ga je opisalo kao deo grupe oligarha koji "profitiraju od ruske vlade kroz korupciju i njene zlonamerne aktivnosti širom sveta, uključujući okupaciju Krima". Kerimov i njegova porodica imaju procenjenu neto vrednost od 9,8 milijardi dolara, prema podacima Evropske unije.

Velika Britanija je takođe sankcionisala Kerimova zbog njegove odluke da glasa za zakone koji podržavaju odluku predsednika Putina da prizna otcepljene istočne ukrajinske regione Donjeck i Lugansk kao nezavisne države. On je takođe stavljen na listu sankcionisanih pojedinaca EU jer je 24. februara prisustvovao sastanku oligarha u Kremlju sa Vladimirom Putinom, preneo je BBC.

Tagovi