Svijet

MNOGO ZAVISILI OD MOSKVE, A SADA PLANIRAJU NEŠTO OPASNO: Ekstremno rešenje Japana - ovako će zameniti rusko gorivo!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Zemlja će se okrenuti nuklearnoj energiji kako bi smanjila zavisnost od uvoza fosilnih goriva, rekao je japanski premijer.

Izvor: MONDO/Goran Sivački/Profimedia

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je u četvrtak da će njihova zemlja koristiti nuklearnu energiju kako bi smanjila zavisnost svoje i drugih zemalja od ruske energije.

Prema rečima premijera, kojeg očekuju izbori u julu, Japan će se pozabaviti "ranjivosti naše sopstvene energetske samodovoljnosti" proširivanjem odakle kupuje energiju. Japan će promovisati obnovljive izvore energije i koristiti nuklearnu energiju za diversifikaciju svojih izvora proizvodnje.

"Koristićemo nuklearne reaktore sa bezbednosnim garancijama da doprinesemo svetskom smanjenju zavisnosti od ruske energije", rekao je Kišida, prenosi "Rojters", pa dodao: "Ponovno pokretanje samo jednog postojećeg nuklearnog reaktora imalo bi isti efekat kao isporuka milion tona novog LNG (tečnog prirodnog gasa) godišnje na globalno tržište".

Više od jedne decenije, energetski siromašan Japan koristi rusku energiju da smanji svoje oslanjanje na Bliski istok i da nadoknadi izgubljeni nuklearni kapacitet. Postala je sve više zavisna od ruskog gasa od zatvaranja nuklearnih reaktora nakon katastrofe u Fukušimi 2011. u kojoj su zemljotres i cunami izazvali otapanje, razarajući severoistočni region zemlje.

Nacija, koja uvozi 88 odsto svojih zaliha energije, veoma je pogođena naglim porastom cena goriva.


Tagovi