Svijet

"TREBA NAM RUSKI GAS!" Naftni gigant upozorio šta će se desiti ako Evropa uvede potpuni embargo Moskvi

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Čelnik naftnog giganta OMV, Alfred Stern rekao je u četvrtak da države Evrope ne bi trebalo da zabrane uvoz gasa iz Rusije.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Predsednik Izvršnog odbora i izvršni direktor OMV, Alfred Stern rekao je u intervjuu za "Kurier" da Evropa nije spremna na potpunu zabranu uvoza energenata iz Rusije jer bi to loše uticalo na industrijsku proizvodnju u Evropi, pa tako i sveukupnu ekonomiju.

"Mislim da danas nismo spremni na embargo, osim ako nismo spremni da prihvatimo posledice. Jedno treba jasno razumeti: snabdevanje gasom ne osiguravamo sopstvenom proizvodnjom u Evropi, već snabdevanjem iz Rusije", rekao je Stern.

Prema rečima čelnika OMV-a, prekid snabdevanja značio bi velike posledice za industriju i ekonomiju.

"Rusija proizvodi desetinu svetske proizvodnje nafte. Naravno, postoji zakon o energentima koji će domaćinstvimao sigurati toplinu. Domaćinstva troše u proseku oko 20 odsto gasa godišnje, potrebno nam je oko 35 odsto za proizvodnju energije i oko 40 odsto za industriju. Ali, nije reč samo o tome nego i o održanju naše ekonomske aktivnosti, a to više u slučaju embarga ne bi bilo moguće u potpunosti", rekao je Stern.

Što se tiče nafte, Stern je rekao da rusku sirovinu OMV ne koristi ni u jednoj od svojih rafinerija. Međutim, upozorava da Rusija proizvodi 10 miliona barela dnevno, desetinu svetske proizvodnje, od čega se 50 odsto izvozi.

"Reč je o značajnim količinama, a razlika u ceni između Brent i Urals nafte trenutno je 30 dolara. Sigurnost košta, a embargo smanjuje količine isporuke. Zbog lošijih ekonomskih prognoza potražnja za naftom verovatno neće toliko porasti, ali se može očekivati ​​da će cene nafte ostati na visokom nivou. Tržišta ne reaguju samo racionalno već ih pokreću i strah i emocije", kaže Stern.

Tagovi