Svijet

"ZELENSKI SE PONAŠA ČUDNO - HTEO JE RAT, OVO JE DOKAZ!" Bivši predsednik udario i na Bajdena: Nije se poneo kao LIDER

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Bivši predsednik Brazila je takođe optužio zapadne sile da "podstiču mržnju prema Putinu".

Izvor: YouTube/printscreen/Al Jazeera English/Profimedia

Bivši brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao je u intervjuu za američki časopis Tajm, da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski "podjednako odgovoran" za rat u svojoj zemlji kao i ruski predsednik Vladimir Putin.

"Vidim da svi aplaudiraju ukrajinskom predsedniku. Ali ovaj momak je jednako odgovoran kao Putin. Nikada ne postoji samo jedan krivac za rat", rekao je Lula, favorit na predsedničkim izborima u Brazilu u oktobru.

"Hteo je rat. Da ga nije hteo, pregovarao bi još malo", dodao je on.

Lula je takođe rekao da se Zelenski ponaša "čudno". "Reklo bi se kao da je u predstavi. Ujutru, u podne i uveče je na televiziji, u engleskom, francuskom, nemačkom parlamentu, kao da je u kampanji. Trebalo bi više da brine o pregovaračkom stolu“.

Ikona brazilske levice je takođe optužio zapadne sile da "podstiču mržnju prema Putinu".

"Ako je Zelenski ohrabren, on misli da je najbolji. U stvari, trebalo bi mu ozbiljno reći: 'Dečko, ti si dobar komičar, ali nećemo da vodimo rat da bi ti mogao da nastupaš', i reći Putinu: 'Imaš puno oružja, ali ne moraš ga upotrebiti protiv Ukrajine. Hajdemo razgovarati!'", naglasio je.

Bajden je mogao da ode u Moskvu i razgovara sa Putinom

Lula (76), koji je bio predsednik Brazila u dva mandata od 2003. do 2010. godine, optužio je američkog predsednika Džoa Bajdena da "nije doneo ispravnu odluku" kada je u pitanju sukob u Ukrajini.

"Sjedinjene Države imaju veoma veliku težinu i mogle su da izbegnu sukob... Bajden je mogao više da se uključi, mogao je da odleti u Moskvu i razgovara sa Putinom. To je pozicija koja se očekuje od lidera", rekao je on.

On je takođe kritikovao UN. "Postoji hitna potreba da se uspostavi nova svetska vlada. UN više ništa ne predstavljaju, svetski lideri to više ne shvataju ozbiljno. Putin je jednostrano napao Ukrajinu bez konsultacija sa UN", rekao je on.


Tagovi