Svijet

EU SANKCIONIŠE POGLAVARA RUSKE CRKVE?! Patrijarha Kirila hoće da stave na CRNU LISTU, a ovo je razlog!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

U intervjuu ove nedelje, papa Franja je kritikovao Kirila jer je podržao navedene razloge Rusije za invaziju na Ukrajinu.

Izvor: shutterstock/Nikolay Androsov

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril je među pojedincima koji će biti uključeni u predloženu šestu rundu sankcija Evropske unije, tvrde dva izvora koja su videla pune dokumente, prenosi CNN.

Predloženi nacrt je poslat odgovarajućim ambasadorima na razmatranje, rekli su izvori. U ovoj fazi, imena se mogu ukloniti ili dodati prema nahođenju država članica, rekao je izvor iz Komisije EU, piše CNN.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je u sredu niz mera koje uključuju i zabranu ruske nafte.

U intervjuu ove nedelje, papa Franja je kritikovao Kirila jer je podržao navedene razloge Rusije za invaziju na Ukrajinu, upozoravajući gada ne postane "Putinov dečak na oltaru".

Kao odgovor, Ruska pravoslavna crkva je saopštila da je papa Franja upotrebio "pogrešan ton" kada je okarakterisao svoj sastanak sa patrijarhom Kirilom i nazvala papine komentare "za žaljenje".

"Ovakve deklaracije ne doprinose uspostavljanju konstruktivnog dijaloga između Rimokatoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve koji je posebno neophodan u ovom trenutku", navodi se u saopštenju Odeljenja za spoljne odnose Ruske patrijaršije.

Šta Rusija kaže?

Sankcije su van dodira sa "zdravim razumom", rekao je u sredu portparol Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legoida, prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

"Što su ove sankcije sve neselektivnije, to više gube dodir sa zdravim razumom i teže je doći do mira, za šta se moli Ruska pravoslavna crkva na svakoj službi uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha i pomoć svima koji su pogođeni ukrajinskim sukobom“, rekao je Legoida u postu na Telegramu.

"Samo oni koji su potpuno neupućeni u istoriju naše Crkve mogu da traže da zastraše njeno sveštenstvo i vernike sastavljanjem nekih spiskova", rekao je Legoida.