Svijet

HITNO SE OGLASIO POGLAVAR RUSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Poslao oštar odgovor papa Franji!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ruska pravoslavna crkva u saopštenju je osudila izjavu rimokatoličkog poglavara o ratu u Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Služba za komunikacije Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije (OVCS) komentarisala je izjavu pape Franje o ratu u Ukrajini, rekavši da takva izjava neće doprinijeti uspostavljanju konstruktivnog dijaloga između Rimokatoličke i Ruske pravoslavne crkve.

U saopštenju je komentarisan intervju koji je papa Franja dao za "Corriere della Sera" i optužili papu da je "pogrešno prenio razgovor koji je imao sa patrijarhom moskovskim i cijele Rusije Kirilom 16. marta". 

"Za žaljenje je što je mjesec i po dana nakon razgovora sa patrijarhom Kirilom, papa Franja izabrao pogrešan ton da prenese sadržaj ovog razgovora. Takve izjave teško da će doprinijeti uspostavljanju konstruktivnog dijaloga između rimokatolika i ruske pravoslavne crkve, što je posebno neophodno u današnje vrijeme",  navodi se u zvaničnom obrazloženju službe za komunikaciju Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije.

Dalje se u saopštenju prenose riječi patrijarha Kirila koji kaže da izuzetno žali zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

"Naravno, ova situacija je za mene povezana sa velikim bolom. Moja pastva je na obije strane sukoba, uglavnom su pravoslavci. Deo opozicije se odnosi na vaše stado. Stoga bih želio, apstrahujući od geopolitičke komponente, da postavim pitanje kako mi, i kako naše Crkve možemo da utičemo na stanje stvari? Kako možemo doprinijeti smirivanju zaraćenih sa jednim jedinim ciljem: postizanjem jačanja mira i pravde? Veoma je važno u trenutnim okolnostima da se izbjegne dalja eskalacija", rekao je Kirili, navodi se u saopštenju.

Komunikacija duhovnika odvijala se 16. marta putem video linka. Tada je pres-služba Svete stolice javila da je papa Franja pozvao patrijarha Kirila "da udruži snage u ime mira". Nakon sastanka, OVCS je saopštio da su strane razgovarale o situaciji u Ukrajini, obraćajući posebnu pažnju na "humanitarne aspekte aktuelne krize i djelovanje Ruske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve za prevazilaženje njenih posledica". Papa i patrijarh Kiril su takođe izrazili nadu u "brzo postizanje pravednog mira", navodi se u saopštenju.