Svijet

BJELORUSIJA POČELA VOJNE VJEŽBE VELIKIH RAZMJERA! Prošli put je uslijedila invazija na Ukrajinu, šta se sada sprema?

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ministarstvo odbrane Bjelorusije je saopštilo da vježbe ne predstavljaju nikakvu prijetnju evropskoj zajednici u cjelini.

Izvor: Profimedia

Oružane snage Bjelorusija iznenada su počele vojne vježbe velikih razmjera kako bi se testirala borbena gotovost, saopštilo je njeno ministarstvo odbrane na Telegramu, prenijela je danas bjeloruska novinska agencija Belta.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da vježbe ne predstavljaju nikakvu prijetnju evropskoj zajednici u cjelini, a posebno ne susjednim zemljama.

"Planirano je da test borbene spremnosti uključi kretanje značajnog broja vojnih vozila, što može da uspori saobraćaj na javnim putevima", navodi se u saopštenju bjeloruskog ministarstva, a prenosi Rojters.

Biće uvježbavano dovođenje jedinica u borbenu gotovost, a cilj je procjena spremnosti i sposobnosti za reagovanje na moguće krizne situacije. Kako se navodi, snage uključene u vježbu postepeno će biti povećavane, a velika pažnja biće posvećena sistemima podrške.

"Vojne jedinice i odredi djelovaće na nepoznatim terenima u okruženju koje se brzo mijenja", navodi Ministarstvo odbrane Bjelorusije.

Oblasti Ukrajine u blizini Bjelorusije, uključujući njen glavni grad Kijev, našle su se pod ruskim napadom u početnoj fazi invazije koja je počela krajem februara i uslijedila je nakon zajedničkih vježbi Rusije i Bjelorusije.

Tagovi