Svijet

ŠOK IZJAVA BAJDENA O UKIDANJU PRAVA ŽENA NA ABORTUS: Predsjednik Amerike rekao da li je to konačna odluka!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Predsjednik SAD, Džozef Bajden, oglasio se u utorak, nakon što je u javnost procurila nezvanična informacija o tome da će Vrhvni sud ove zemlje ukinutu pravo žena na abortus.

Izvor: YouTube/screenshot/Sky News Australia

Saznanja o zabrani abortusa je objavio "Politiko" u kojima je precizirao da je taj stav Vrhovnog suda objavljen 10. februara, i da postoji mogućnost da je u međuvremenu možda promjenjen. Ipak, presedan je da nacrt jedne odluke Vrhovnog suda dospije u javnost prije zvanične objave.

Na ovo je reagovao i američki predsjednik Džozef Bajden. On je u utorak izjavio da "ne zna da li je procurila odluka Vrhovnog suda o abortusu istinita ili odražava konačnu odluku", ali tvrdi da će njegova administracija biti spremna da odgovori kako bi zaštitila prava na abortus.

"Vjerujem da je pravo žene na izbor fundamentalno", naveo je Bajden u saopštenju, prenosi agencija Rojters.

Prvobitna, nezvanična odluka koja je procurila u javnost, sugeriše da će Vrhovni sud SAD glasati za poništavanje odluke donijete u slučaju Ro protiv Vejda, a kojom je legalizovan abortus širom SAD 1973. godine. Izveštač Politika, koji je objavio ta saznanja, precizirao je da je sudijsko mišljenje koje je objavljeno 10. februara u međuvremenu možda promijenjeno.

"Moguće je da je od tada (10. februara) došlo do nekih promjena", izjavio je u ponedeljak za MSNBC izveštač Politika Džoš Gerštajn, koji je i objavio ovu priču.