Svijet

KREĆE RUSKA OFANZIVA, GAĐAJU POSLEDNJE UPORIŠTE UKRAJINACA: Oglasio se komandant puka Azov - ZELENSKI HITNO DA REAGUJE

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Ruske snage pokreću nove napade na razrušeni kompleks čeličane Azovstalj.

Izvor: Profimedia/TASS

Ruska vojska i proruske snage počele su danas ofanzivu na čeličanu Azovstalj, poslednje uporište ukrajinskog otpora u opkoljenom gradu Marijupolju, iz koje su civili mogli da budu evakuisani poslednjih dana zahvaljujući prekidu vatre.

Ruske snage pokreću nove napade na razrušeni kompleks, prema zvaničnim izveštajima sa obje strane. Cijele noći fabrika je bila gađana artiljerijom i avijacijom.

"Dvije žene u jednom od bunkera su poginule u masovnom vazdušnom udaru. Neprijatelj od jutra pokušava da napadne fabriku Azovstalj sa značajnim snagama koristeći oklopna vozila. Naši vojnici hrabro odbijaju sve napade“, rekao je Denis Šlega, komandant Nacionalne garde, ukrajinskoj televiziji iz Azovstalja.

Svjatoslav Palamar, komandant puka Azov, koji je takođe unutar kompleksa, rekao je za CNN u utorak da je Azovstalj "sada napadnut“. On je pozvao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na "snažno delovanje" jer je situacija vrlo teška.

Stotina civila evakuisano je protelih dana iz kompleksa čeličane "Azovstalj" u Marijupopju, strateškom lučkom gradu na Azovsom Moru, na jugu Donbasa, koji je razoren borbama i gotovo je potpuno pod ruskom kontrolom.

U nedelju je oko 100 civila uspjelo da napusti postrojenje u evakuaciji koju su organizovale Ujedinjene nacije i Međunarodni crveni krst.

Tagovi