Svijet

PUTIN ŠALJE PORUKU UPOZORENJA?! Njegova zloglasna letjelica viđena na nebu, zovu ga avion SUDNJEG DANA zbog jedne stvari

Izvor mondo.rs

Il-80 Maksdom će biti u pratnji dva MiG-a 29 dok leti nisko iznad Katedrale Svetog Vasilija.

Izvor: Profimedia

Specijalni avion Vladimira Putina nazvan "Sudnji dan" koji bi mogao da omogući ruskom predsjedniku da nastavi da upravlja zemljom čak i tokom nuklearnog rata, viđen je poslednjih dana kako leti oko Moskve.

Video prikazuje Iljušin Il-80 kako prolazi nisko preko periferije grada. Ruski zvaničnici su rekli da će letjelica biti predstavljena sa niskim letovima na godišnjoj paradi povodom Dana pobjede na Crvenom trgu u ponedeljak, i da će biti uključena u "probe" za izložbu.

Ogromna letjelica iz sovjetske ere, bez prozora osim u kokpitu i poznata kao "Leteći Kremlj", nije viđena na komemoraciji Dana pobjede, kojom se obilježava poraz Hitlera i kraj Drugog svjetskog rata od 2010. godine. Njeno ponovno pojavljivanje je znak da Putin želi da pošalje poruku upozorenja Zapadu, piše Daily Mail.

Il-80 Maksdom će biti u pratnji dva MiG-a 29 dok leti nisko iznad Katedrale Svetog Vasilija.

U, kako se navodi, demonstraciji ruske nuklearne spremnosti, i strateških nosača raketa Tu-95MS i Tu-160 tzv. "Bijeli labud" biće dio te leteće parade. Takođe, ističe se, biće izložen i lovac pete generacije Su-57 i dalekometni bombarderi Tu-22M3.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da će osam MiG-29SMT letjeti u obliku slova "Z" u znak podrške ruskim vojnicima koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Teški Il-80 Maksdom je dizajniran da djeluje kao "Kremlj na nebu" u slučaju nuklearnog napada, a može da se puni gorivom u vazduhu. Putin bi, ističe Daily Mail, mogao da odatle, sa komandnog mjesta u vazduhu, vlada Rusijom i izdaje komande svojoj vojsci za nuklearne udare.

Na vrhu trupa u prednjem dijelu se nalazi "veliki kanu" za satelitsku komunikaciju, sa velikim antenama na krmi. Na repu aviona se nalazi i vitlo za uvučenu, veoma niskofrekventnu (VLF) antenu. Horizontalni stabilizatori takođe imaju prostor za više senzora ili komunikacionih antena. Avion ima dva velika elektrogeneratorska kućišta unutar svojih motora. Uvlačiva sonda za gorivo je ispod kokpita.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt

Avion bi, kako najavljuje Daily Mail, trebalo da bude zamjenjen modernijim Iljušin 96-400M, što će ruskom lideru omogućiti veću udobnost dok kontroliše trupe i rakete tokom nuklearne katastrofe. Prvi od novih vazdušnih komandnih i kontrolnih aviona je sada u izgradnji, rekao je izvor u vojno-industrijskom sektoru, ali se vjeruje da još nije spreman.

U jednom bezbednosnom propustu, jedan od četiri postojeća aviona opljačkan prošle godine dok je bio na remontu u ruskom gradu Taganrogu, na Azovskom moru. Otprilike 39 komada radio opreme ukradeno je nakon otvaranja dijela za teret. Oprema je sadržavala plemenite metale, zlato i platinu teških nekoliko kilograma, što se smatra mogućim motivom za krađu. Lokalni taksista Žora Hačunc (36) priveden je zbog pljačke, ali je tvrdio da mu je namješteno.

Tagovi