Svijet

DESNA RUKA VOĐE AZOVA SE OGLASIO IZ MARIJUPOLJA: Iznio šokantne tvrdnje iz čeličane - evo šta su čuli njegovi borci!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Neke grupe civila napustile su Azovstalj tokom vikenda u evakuaciji koju su organizovale Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Izvor: Profimedia/TASS

Zamjenik komandanta ukrajinskog desničarskog puka "Azov" u Marijupolju rekao je danas da je do 200 civila ostalo zarobljeno u bunkerima u čeličani Azovstalj nakon operacije evakuacije koju su predvodile Ujedinjene nacije kako bi spasile civile sa tog mjesta, prenosi Rojters.

Kapetan Svjatoslav Palamar (39), zamjenik komandanta ukrajinskog puka Azov, rekao je Rojtersu da su njegovi borci mogli da čuju glasove ljudi zarobljenih u bunkerima ogromnog industrijskog kompleksa.

On je rekao da su to bile žene, djeca i starci, ali da tamošnje ukrajinske snage nemaju mehanizovanu opremu potrebnu za uklanjanje ruševina. Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri njegove tvrdnje.

"Planirali smo da porušimo bunkere kojima je ulaz blokiran, ali cijelu noć u ponedjeljak pucala je pomorska artiljerija", rekao je on na Zumu.

Nepoznati broj civila i ukrajinskih snaga navodno je i dalje sakriven u čeličani Azovstalj u Marijupolju, gradu od vitalnog značaja za Rusiju koja nastoji da obezbijedi kopneni koridor do poluostrva Krim koje je Moskva anektirala 2014. godine.

Određeni broj civila je evakuisan iz Azovstalja tokom akcije koju su zajednički organizovali Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta i to su prvi civili koji su uspješno evakuisani od kada je predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio da se cijelo postrojenje opkoli.

Tagovi