Svijet

"NE MOŽETE DA NAS UCJENJUJETE!" Jedna država prelomila, Spremni smo za NAFTNI EMBARGO Rusiji, nećemo plaćati u rubljama!

Autor Jana Desovski

Oglasio se ministar finansija Njemačke!

Izvor: Profimedia

Njemačka je spremna da pristane na naftni embargo na rusku naftu, rekao je ministar finansija te zemlje.

"Njemačka je spremna za nove sankcije, uključujući embargo na naftu", rekao je Kristijan Lindner za CNN.

"Pripremili smo se da budemo manje zavisni od uvoza ruske energije. Potrebno je vrijeme da se smanji zavisnost, bila je greška biti zavisan na ovaj način, ali napredujemo. Možemo da smanjimo uvoz, počev od uglja, pa nafte. Biće potrebno više vremena da budemo nezavisni od ruskog uvoza prirodnog gasa, ali će se nastaviti tako da ćemo na kraju biti potpuno nezavisni od Rusije", rekao je on.

 Govoreći o pregovorima o naftnom embargu, Lindner je rekao da ne želi da spekuliše o tome da li će zemlje članice EU, poput Mađarske, morati da daju izuzeća ili da se izvuku iz naftnog embarga.

"Mogu da vas uvjerim da je Njemačka spremna da smanji uvoz nafte, znamo da drugi pažljivo razmatraju ovo pitanje", rekao je on. "Ove odluke donosimo zajedno, to je u našem najboljem interesu, sve svjetske demokratije dijele te interese, da ostajemo zajedno…moramo ostati zajedno u Evropskoj uniji i transatlantskom partnerstvu".

Ministar je takođe jasno stavio do znanja da Njemačka neće plaćati ruski gas u rubljama.

"Njemačka se ne može ucjenjivati", rekao je on. "Ugovori su ugovori, a svi ovi ugovori se zasnivaju na plaćanju u dolarima ili eurima. Dakle, njemački izvođači treba da plaćaju u eurima ili dolarima. Ovo je situacija sa ugovorima i mi nećemo ništa da mjenjamo jer Putinu trebaju rublje za njegov ratni kovčeg."

Tagovi