Svijet

RUSKA ZASTAVA SE VIJORI U UKRAJINI: Moskva preuzela punu kontrolu nad ovim dijelom zemlje! (VIDEO)

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Ruska zastava podignuta je u mjestu Černobajevki u Hersonskoj oblasti kako bi Moskva pokazala da je na taj način preuzela kontrolu nad ovim dijelom Ukrajine.

Izvor: RIA Novosti/Printscreen

Ruska zastava podignuta je kod zgrade lokalnog izvršnog komiteta u selu Černobajevka, javlja dopisnik RIA Novosti, i dodaje da su ruske snage bezbjednosti uklonile i ukrajinske table sa zgrade lokalne administracije.

Prema riječima žitelja Černobajevke, bivši načelnik seoske uprave Igor Dudar pobjegao je na teritoriju koju kontroliše Ukrajina. Za vreme njegove vladavine ugašena je Večna vatra na spomeniku palim herojima Velikog otadžbinskog rata, a fotografije veterana skinute su sa seoske počasne table. Sada će, kako uvjeravaju u vojno-civilnoj administraciji Hersonske oblasti, sve ovo biti ispravljeno.

 Tokom rata u Ukrajini ruske trupe preuzele su kontrolu nad teritorijom Hersonske oblasti. Ovdje su formirali vojno-civilnu administraciju, pokrenuli emitovanje ruskih televizijskih kanala i radija. Prvog maja počeo je prelazak u zonu rublje i trajaće četiri mjeseca, jer su, prema riječima bivšeg poslanika Vrhovne rade Ukrajine Aleksija Žuravka, ukrajinske vlasti su prestale da isplaćuju penzije i plate državnim službenicima u ovom regionu.

Tagovi