Svijet

"JEDNA RAKETA DOVOLJNA JE DA IZBRIŠE OSTRVO, SVE SMO IZRAČUNALI": Opasna prijetnja Britaniji u ruskom programu (VIDEO)

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

U programu na ruskoj državnoj televiziji voditelj je zaprijetio raketnim napadom na Veliku Britaniju.

Izvor: Twitter/screenshot/francis_scarr_

Postoji mogućnost da invazija na Ukrajinu uskoro postane Treći svjetski rat, koji bi uključivao nuklearno oružje, i to se sve češće spominje u ruskim državnim medijima.

Protekle nedelje urednica državne televizije RT Margarita Simonjan, je rekla da je mogućnost da će Vladimir Putin pritisnuti crveno dugme veća nego da dozvoli da Rusija izgubi rat.


"Ili ćemo izgubiti u Ukrajini ili počinje Treći svjetski rat. Mislim da je Treći svjetski rat realniji, poznavajući našeg vođu. Otići ćemo u raj, a oni će jednostavno crknuti... Svi ćemo jednom umrijeti", rekla je Simonjan.

Ali Simonjan nije jedina koja je podstakla temu nuklearnog rata. Novinar i TV voditelj Dmitrij Kiseljov u nedelju uveče je zaprijetio nuklearnim napadom Velikoj Britaniji. Novinar koji je poznat kao Putinov govornik ovog je puta, uz pomoć zastrašujućeg grafičkog prikaza, pokazao da je "jedna raketa Sarmat dovoljna da izbriše Britansko ostrvo".


"Zašto Boris Džonson prijeti nepreglednoj Rusiji nuklearnim oružjem kad se nalazi na ostrvu tako malom da bi ga samo jedna Sarmat raketa mogla zauvjek da ga potopi? Sve smo izračunali", kazao je on. Naglasio je da postoje i druge mogućnosti na koji način se može uništiti Velika Britanija.

Kazao je kako bi ruski nuklearni podvodni dron Posejdon mogao izazvati "gigantski cunami visine 500 metara" koji bi "potopio Britansko ostrvo u morske dubine". "Nema načina da se zaustavi ovaj podvodni dron", kazao je i istaknuo kako bi takav udar izazvao ekstremnu opasnost od radijacije.

Do ovih je izjava došlo nakon što je prošle nedelje Rusija uspješno testirala svoju najnoviju nuklearnu raketu - Sarmat 2, a Putin se pohvalio da može pogoditi ciljeve bilo gdje na zemlji i da je ne može zaustaviti nijedna protivraketna obrana.