Svijet

EVROPSKA DRŽAVA ŠALJE ZAHTJEV ZA ČLANSTVO U NATO! Datum je određen, ova odluka se nikako neće svidjeti Putinu!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Pozivajući se na anonimne vladine izvore, lokalni finski list je izvijestio da će Finska poslati zvanični zahtjev za članstvo u NATO.

Izvor: Profimedia

Finska je odlučila da će zahtjev za članstvo u NATO podnijeti 12. maja, pišu lokalni mediji.

Pozivajući se na anonimne vladine izvore, finski list Iltalehti izvještava, da će odluka o pridruživanju doći u dva koraka tog dana, pri čemu bi finski predsjednik Sauli Niniste prvo objavio svoje odobrenje da se nordijski susjed Rusije pridruži zapadnom odbrambenom savezu, a zatim bi parlamentarne grupe dale saglasnost za prijavu.

Ruska invazija na Ukrajinu gurnula je Finsku i Švedsku na ivicu podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u i napuštanja decenijama postojanog vjerovanja da se mir najbolje održava ako se javno ne biraju strane. Prema finskom ustavu, predsjednik vodi spoljnu i bezbjednosnu politiku Finske u saradnji sa vladom.

Odluka će biti potvrđena na sastanku predsjednika i ključnih ministara vlade, piše list.

Rusija, sa kojom Finska deli granicu od 1.300 km i istoriju sukoba prije 1945. godine, upozorila je da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične rakete u svojoj enklavi na baltičkoj obali, Kalinjingrad, ako Finska i Švedska odluče da se pridruže NATO alijansi, prenio je Rojters.

Tagovi