Svijet

ŠOK TVRDNJA! VOJSKA RAMZANA KADIROVA UBIJA RUSE!? Postavljeni su na položaje da ih HITNO ELIMINIŠU, evo i zbog čega!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Veliki broj stranih medija preneo je navode Ukrajinske obaveštajne službe da je sve više oružanih sukoba između pripadnika ruske vojske i takozvanih Kadirovaca, paravojske lojalne čečenskom predsedniku Ramzanu Kadirovu koji ratuju u Ukrajini.

Izvor: profimedia/Yelena Afonina/TASS

Veteran ukrajinske vojske Viktor Kovalenko navodi da je u selu Kiseljovka kod Hersona došlo do oružanog sukoba između Kadirovaca i pobunjenih ruskih vojnika, uglavnom Burjata. On navodi da čečenski borci lojalni Kadirovskom "državnom" poretku u demoralisanoj ruskoj vojsci, navodno streljaju dezertere i sve one koji žele da ih vrate kući. Uz to, kako kaže, Kadirovci, koji nisu u prvim redovima na bojnom polju, su postavljeni da na položaje kako bi zaustavili rusku vojsku ako ima nameru da se povuče. Ovi odredi postavljeni su iza ofanzivnih ruskih linija i imaju pravo da pucaju na one koji se povlače.

Ovo se poredi da taktikom koju si imali pripadnici Staljinovih unutrašnjih snaga NKVD-a u Drugom svetskom ratu. Prema rečima Kovalenka, čak i u pojedinim jedinicama ruske vojske došlo je do pobune vojnika zbog ponašanja Kadirovaca. Postoje izveštaji o Kadirovcima koji su na licu mesta pucali na ruske vojnike koji su odbili poslušnost.

Prema rečima Kovalenka, burjatski vojnici su se pobunili protiv prinude da napadnu, dok Kadirovci ostaju u pozadini i prete im ako smrću ako ne izvrše naređenje. Burjati su budistički narod smešten u južnom Sibiru, a ne na obalama Bajkalskog jezera, među kojima ima najviše "vojnika po ugovoru", pošto je to siromašan kraj, pa mnogi Burjati žele da izađu sa društvenog dna.

Prema izveštajima nekih ruskih nevladinih organizacija, Burjati imaju najviše poginulih ruskih vojnika. Osim toga, pojavile su se informacije da su Kadirovci, za koje je već utvrđeno da su učestvovali u ratnom zločinu u gradu Buča kod Kijeva, takođe nemilosrdno ubijali i ranjavali ruske vojnike, odbijajući da im pruže medicinsku pomoć, piše "Dejli Bist".

Prema svedočenju Artjoma Gurina, kaže se da su u bolnici u Borođanci kod Kijeva Kadirovci ubili teško ranjene ruske vojnike prilikom povlačenja jer nisu hteli da ih ponesu sa sobom. On navodi da su Kadirovci su u Buči imali posebne zatvore, u staklari u Jablonskoj ulici, gde su mučili zarobljene Ukrajince, i vojnike i civile, a svedoci tvrde da su najveće zločine u kijevskoj oblasti počinili čečenski vojnici.

Najviše civila je stradalo u Jablonskoj i Vokzaljnoj ulici u Buči, a taj deo grada držali su kadirovci. Prema podacima prorežimske ruske stanice RT, oko 12.000 takozvanih Kadirovaca, koji su deo ruske vojske, ali imaju određenu "autonomiju".

Dodatno, u Ukrajini, ali na strani Ukrajinaca, ratuje i čečenska brigada Džohar Dudajev (nazvana po predsedniku Čečenije koji je želeo da tu autonomnu republiku odvoji od Rusije), protivnici Ramzana Kadirova. Oni, u međuvremenu, vide rat u Ukrajini kao nastavak "čečenskog rata" s početka 2000-ih, a Kadirov je obećao nagradu od milion dolara svakome ko otkrije lokaciju Dudajeve brigade.