Svijet

NAJAVILI EMBARGO NA RUSKU NAFTU, PA PROMENILI MIŠLJENJE? Nemačka objavila kada bi mogla da ukine SVE sankcije Rusiji!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Zemlje okupljene oko bloka NATO alijanse uvele su sankcije Rusiji zbog vojne ofanzive na Ukrajinu, dok je Nemačka u nedelju saopštila kako bi ipak mogla da ukine iste Moskvi.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Nakon što je Berlin najavio da će podržati embargo na uvoz ruske nafte, kao dioo šestog paketa sankcija, u nedelju je odjeknula vijest da koju je saopštila njemačka ministarka spoljnih poslova, Analena Berbok, a tiče se ukidanja sankcija koje je uvela Moskvi zbog vojne agresije u Ukrajini. 

"Sankcije če biti ukinute jedino ako Moskva povuče svoje trupe iz Ukrajine", izjavila je njemačka ministarka spoljnih poslova u intejvjuu za "Bild"

Prema njenim riječima "prekid vatre u Ukrajini bio je prvi korak ka ukidanju sankcija", ali da samo to ne bi bilo dovoljno za potpuno ukidanje istih.

"Jasno nam je da sankcije mogu biti ukinute samo ako Rusija povuče svoje trupe. Mir pod uslovima koje diktira Rusija neće donijeti bezbjednost Ukrajini ili Evropi. U najgorem slučaju, to bi bio poziv za sledeći rat koji bi se vodio još bliže našim granicama", rekla je ona.

 Ona je istakla da je ruska invazija na Ukrajinu "nepovratno narušila" mir u Evropi i da "nema povratka" u vrijeme prije 24. februara, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio "specijalnu vojnu operaciju" u ovoj zemlji, uprkos prethodnim uvjeravanjima Vlade Rusije da se ne planira nikakav napad na Ukrajinu.

"Nikada se više ne možemo osloniti samo na Putinova obećanja. U ovom ratu ginu Ukrajinci kojima prijeti ugnjetavanje i tiranija pod ruskom okupacijom", rekla je ona.

Ona je dodala da međunarodna zajednica ima odgovornost da osigura da Ukrajina bude dovoljno jaka da sama donosi odluke.

Podsjetimo, od kada je počeo rat u Ukrajini, EU je odobrila pet paketa sankcija Moskvi, a sada razmatra uvođenje šestog paketa sankcija koji je Berlin podržao.

Tagovi