Svijet

STAV RUSIJE O NUKLEARNOM ORUŽJU JE JASAN, OVO JE DUŽNOST! Zvaničnik Kremlja se oglasio i uputio poruku drugim SILAMA

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ruski zvaničnik iz Ministarstva spoljnih poslova objasnio stav po pitanju nuklearnog oružja.

Izvor: YouTube/RussiaUN

Ruski zvaničnik kazao je da se Rusija pridržava sporazuma o sprječavanju konflikta nuklearnih sila i objasnio šta je dužnost svake od njih, u svijetlu sve više glasina o upotrebi nuklearnog oružja ukoliko rat u Ukrajini bude eskalirao.

Agencija Tas prenijela je izjavu Vladimira Jermakova, čelnika programa kontrole neširenja nuklearnog oružja pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslolva.

"Sve nuklearne sile imaju dužnost da se pridržavaju logike određene u zajedničkim dokumentima posvećenim sprječavanju nuklearnog rata", rekao je on.

"Rizici nuklearnog rata, koji nikada ne bi trebalo pokrenuti, moraju biti svedeni na minimum. Prvo i prije svega, sprječavanjem bilo kakvog oružanog konflikta između nuklearnih sila. Rusija jasno poštuje ovaj sporazum", rekao je Jermakov.

Rojters pojašnjava da je dokument o kojem on priča zajednička izjava iz januara, koju su potpisale Rusija, Kina, Velika Britanija, Amerika i Francuska, stalne članice Savjeta bezbjednosti UN. U njoj se navodi da bi trebalo spriječiti dalje širenje nuklearnog naoružanja i nuklearni rat.


Tagovi